НАЧАЛО » българия

Облекчаваме туристическите визи за Русия, Украйна, Молдова и Беларус

Набавяме си сервитьори, камериерки и хотелски администратори от етническите българи в бившите съветски републики

fb
3E news
fb
25-04-2014 05:23:00
fb


България въвежда нови облекчения в туристическите визи за гражданите от Русия, Украйна, Молдова и Беларус. Прекратява се практиката за отпускане на квоти за туристически фирми от тези страни, а гражданите им, които вече са идвали на почивка у нас, ще получават многократни визи.

Това обяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин на среща с представители на туристическия бранш в Бургас. Той увери хотелиери и туроператори, че клиентите им от тези страни няма да срещнат никакви затруднения при получаването на българска виза, тъй като е разпоредил в българските консулства там да бъдат командировани още служители по време на туристическата кампания през лятото.

За да идват по-често в България без никакви затруднения, Руснаците, които са собственици на имоти, пък ще получават многократни визи за срок от поне една година, каза още Вигенин.

Според него нямало никакви предпоставки за отлив на руски туристи у нас през лятото. При украинците обаче нещата били по-сложни заради тежката икономическа ситуация в страната и спада на доходите им в следствие на конфликта с Русия за Крим. Затова министърът допуска, че е възможен отлив на почиващи от Украйна по родното Черноморие. Намаляването им обаче щяло да се компенсира от пристигането на по-богати украинци у нас, които досега традиционно са почивали в Крим, прогнозира външния министър.

Хотелиери и ресторантьори се оплакаха от очертаващата се липса на кадри в туристическия бранш и обявиха, че искат да привлекат за тази работа студенти от чужбина като сезонни работници. „Ако има глад на кадри за туризма, ще бъде направено всичко необходимо, за да привлечем българските малцинства от Украйна и Молдова", обеща Вигенин.

туризъм
Кристиян Вигенин
облекчение на визовия режим
туристи от Русия
туристически кадри
летовници
Черноморие
По статията работи: