НАЧАЛО » българия

Нови промени в енергийния закон предвиждат отпадане на топлинните счетоводители

ДКЕВР се ангажира със скорошно приемане на Общите условия на "Топлофикация София"

fb
3E news
fb
29-01-2014 07:27:00
fb

Иикономическото министерство  трябва до юни да внесе промени в Закона за енергетиката, въвеждащи преки договорни отношения между клиентите и фирмите за дялово разпределение. Това се предвижда в приетата днес от правителството законодателната програма за първото полугодие на 2014 г.
 
Идеята е сдруженията на етажната собственост да се договарят директно с топлофикациите. Така ще отпаднат посредниците (топлинни счетоводители). Това предложение беше лансирано още миналата есен от зам.-председателя на енергийната комися в парламента Явор Куюмджиев.

В своя позиция от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство коментираха, че премахването им няма да доведе до по-ниски сметки за парно. За сметка на това обаче процесът на отчитане може да се обърка, което пък ще доведе до несправедливо изчислени фактури, тъй като сметките на основата на кубатурата на жилището са остарял метод, който не отчита колко души обитвата жилището. В рамките на обсъждане в парламентарната комисия по енергетика през миналата седмица преподавателят в Техническия уневирситет доц. Калоянов също коментира, че топлинните счетоводители не трябва да се премахват, а просто да са с други функции. 

Днес при изслушването в подкомисията по енергетика към Народното събрание председателят на ДКЕВР Боян Боев увери, че вече се обсъждат новите обществени условия на "Топлофикация София", независимо, че дружеството си ги е изтеглило и в най-скоро време те ще станат факт. Той се ангажира и с обещанието сметките да станат по-ясни. 

Междувременно от "Топлофикация София" съобщиха, че заради топлото време през декември абонатите на софийската "Топлофикация" са потребили със 7% по-малко топлоенергия, поради което сметките им ще са по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г. Миналия месец средната температура е била плюс 0.5 градуса, а преди година - минус 0.8 градуса. Цената на топлоенергията този сезон също е по-ниска, отколкото действалата преди година. Така общото понижение е около 17%, е изчислило дружеството. Сметките на три четвърти от абонатите според дружеството са до 150 лв.  От топлофикационното дружество нвърдят, че нализа на сметките на клиентите показва, че са изготвени на базата на реални месечни разчети. 

топлофикация
топлинни счетоводители
енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева