Нови надежди за по-къс каспийско-черноморски канал предизвикват нарастваща опозиция

By Paul Goble, jamestown.org

 

Надеждите на Китай и на някои страни от Централна Азия за изграждането на нов канал между Каспийско и Черно море предизвикаха сериозна етническа и екологична опозиция дори преди да е направена някъде копка. Проектът има своите корени в мегапроектите на сталинистката съветска епоха –вид масивни "публични дейности", които се завърнаха при настоящия президент Владимир Путин.

 

Съществуващите водни пътища в този регион нямат капацитет да бъдат икономически значими. Всеки канал, който е достатъчно голям, за да се конкурира с алтернативни маршрути, не само ще бъде значително скъп, ще струва поне 10 милиарда долара, но ще има и вредно въздействие върху околната среда. Това е причината жителите на районите, през които този канал ще премине, и по-специално напоследък много активно народът на Калмикия и политическото й ръководство, изразяват нарастваща опозиция срещу тази инициатива. Много руски екологични активисти мислят по същия начин. Но някои в Кремъл не мислят така: гигантски проекти като този отварят пътя за огромни отклонения на публични средства в ръцете на съюзниците олигарси.

 

Така нареченият корабен канал "Евразия" се предлага да разшири и свърже редица реки и водни пътища в северните територии на Северен Кавказ. Източният край на маршрута ще се отвори за Каспийско море край река Кума, на границата между Дагестан и Калмикия; западният край ще се отвори в залива Таганрог в Азовско море (Заливът служи като естествена граница между крайбрежието на Кубан в Русия и северния крайбрежен район на Азов в Украйна и Русия. След падането на Съветския съюз международната граница тук не е установена), в Азовско море, който се свързва с Черно море през Керченския проток. Като по-пряк и по-директен речен транзитен коридор, отколкото съществуващата връзка между Каспийско и Черно море - по-северният, 17-шлюзов Волго-Донски канал, - 700-километровият Еварзийски канал ще спести около 1000 километра от Волго-Дон маршрут и ще има само 6 шлюза.Освен това каналът "Евразия" може да се ползва от по-големи товарни кораби (до 10 000 тона, с дължина до 10 метра) в сравнение с Волго-Донския канал (5 000 тона, 5 метра). Водещите защитници на този проект днес са президентът на Казахстан Nursultan Nazarbayev и китайското правителство. Назарбаев казва, че подобен канал би разширил радикално външната търговия на Казахстан с Европа, особено на насипни товари като въглища. За страната му, предполага той, такъв канал може да донесе икономическа изгода Други страни от Централна Азия са заинтересовани, но по-малко се фокусират върху този проект, отколкото Казахстан. Китайското правителство също подкрепя идеята; но за Пекин такъв канал не е от съществено значение, а по-скоро допълнителна „застрахователна полица“, ако проблемите в Индийския океан ограничават способността му да изпраща по-голямата част от своите стоки на европейските пазари по море. Както отбелязват анализатори в Казахстан и Русия, Китай не иска да разчита на нито един маршрут и следователно насърчава група връзки между себе си и Запада. Голям нов канал, свързващ Централна Азия и Европа през Каспийско и Черно море, може да бъде съществена част от тази по-широка стратегия.

 

Руското правителство понастоящем по-малко подкрепя такъв проект. От една страна, понеже някои в Москва не искат да дадат на Казахстан и на други държави от Централна Азия още един начин да стигнат до Европа, без да минават през европейската (северозападна) част на Русия, особено ако централното руско правителство вероятно ще трябва да поеме голяма част от цената за всяка част на канала. Всъщност, проблемите с финансирането блокират през 30-те години по-ранните планове за подобен проект. От друга страна, много повече руски официални, високопоставени лица днес се притесняват от последиците за околната среда, както и от политическите последици, които биха могли да породят, ако ги пренебрегнат. Причината за това не е трудно да се разбере: В началото на 80-те години натискът на Москва към отклоняването на сибиреските реки подкопава руската подкрепа за съветското правителство и в крайна сметка принуждава властите да се откажат от този голям, скъп и екологично бедствен проект.

 

Анализатори и от Русия, и от Казахстан се заиграат с тези страхове. Те посочват, че докато новият канал би разширил търговските възможности, той би бил изключително скъп и би нанесъл екологични разрушения на руския Северен Кавказ, регион, който вече страда от недостиг на вода. За да се направи по-важна функцията на канала, все повече вода би трябвало да се отклонява от други източници, включително и да се осигури вода за човешките нужди. Някои от тези анализатори описват плана за този канал като "идиотски" или използват още по-осъдителни термини.

 

Те са обединени на етнически принцип в опозиция, като това са хора живеещи по маршрута, включително най-вече в Калмикия, през чиято територия ще премине новия канал. В Калмикия не само експертната общност, но и правителството се противопоставят на плана, твърдейки, че реализирането му може да унищожи основите на икономическото и социалното благосъстояние на населението. Техните възражения станаха толкова силни, че дори привлякоха вниманието на националните руски медии.

 

Тази нова опозиция и руските спомени за случая на отклоняване на сибирската река изглежда са достатъчни, за да убият този проект. Но има наложителна причина да не го отписваме още: склонността на правителството на Путин за ангажиране в гигантски проекти, като скоро завършения мост до Крим или наскоро започналия да се строи мост до остров Сахалин. Показателно е, че Кремъл се занимава с тези мегапроекти, дори когато бюджетните ограничения го принуждават да намали парите за баналните, но важни услуги като болници, училища и пенсии. Путин очевидно се надява, че ще постигне тласък в подкрепата на руснаците в резултат на такива начинания, които се отнасят до идеята, че руската нация може да преодолее дори най-трудните географски условия. Освен това, той знае, че подобни проекти дават огромна възможност за отклоняване на средства към приятелите и по този начин поддържа подкрепата им.

 

Всичко това, взето заедно, означава, че Москва вероятно ще започне проекта, вероятно с големи средства, които могат да бъдат разпределени на олигарсите. Но правителството може в крайна сметка и да се оттегли, ако екологичната и местната опозиция стане твърде силна.

 

 

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари