Нови доказателства смекчават вината на държавните фирми по делото БЕХ Газ

Министър Петкова ще предприеме допълнителни мерки за защита на българския интерес и оневиняване пред ЕК

Енергийният министър Теменужка Петкова да предприеме допълнителни действия за защита на българските интереси по делото между ЕК и Българския енергиен холдинг, по-известно като БЕХ Газ. Това става ясно от входирано в Народното събрание проекторешение от депутати от ГЕРБ и председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев. Именно в тази комисия проекторешението ще бъде разгледано още този четвъртък. В мотивите за предприемане на допълнителни действия е записано, че са в процеса на проверката по делото БЕХ Газ българските власти са открили допълнителни оневиняващи и смекчаващи отговорността доказателства. Това налага и предприемането на допълнителни действа с идеята ЕК и БЕХ да поемат взаимни ангажименти за разрешаване на спора.

Припомняме, че делото БЕХ Газ бе образувано от ЕК срещу държавните фирми БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, а разследването е за евентуална злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари у нас. Българската страна е запозната с исканията на Брюксел, като последно в началото на юли енергийният министър е информирал депутатите по развитието на казуса. Именно това е и причината сега да се възложат на Теменужка Петкова да предприеме допълнителни действия за защита на българските интереси. Народните представители вече възложиха подобни функции на министъра още в края на ноември миналата година, когато НС подкрепи предложението за приключване на делото без сътрудничество, защото „недостатъците на сътрудничеството биха надхвърлили евентуалните ползи от него“.

Допълнителен аргумент за българската защита е и постигнатото споразумение между ЕК и руската „Газпром“ за доставките на природен газ за Европа. Това дело бе приключено без финансови санкции, а надеждата на родните управляващи е, че по сходен начин може да се финализира и БЕХ Газ. „Развитието по това дело е относимо към делото БЕХ Газ поради сходната правна квалификация на твърдяните отношения и припокриване на пазарните участници, имащи отношение по двете дела, чието поведение е анализирано от ЕК“, е записано в мотивите към сегашното проекторешение.

Това ще бъде второто дело, което холдингът е на път да приключи с поемането на ангажимент. През 2016 г. БЕХ приключи по сходен начин воденото от ЕК антимонополно дело за електроенергийния пазар у нас.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари