НАЧАЛО » българия

Нови две задгранични дружества ще спасяват фалиралата НЕК

fb
3E news
fb
24-03-2014 03:32:00
fb

Българският енергиен холдинг и НЕК ще регистрират съвместни дружества за продажба на ток в Сърбия и Румъния. Това е една от мерките които холдингът ще предприеме за оздравяване на дружеството, обяви днес изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев. Той посети Мини „Марица Изток“, където участва в честванията от 50-годишнината на рудник „Трояново 3“. „Това ще бъдат съвместни чуждестранни дружества по подобие на това, което имаме регистрирано в Гърция“, обясни Йончев. Там НЕК регистрира компания още през 2004 г., но за момента не се е чуло да има особено големи ползи от съвместната работа.

При създаването на подобни дружества НЕК има опит и с турския пазар. Там преди десетина години НЕК доставяше електроенергия на фалиралата вече „Джейлан холдинг“, който пък обеща да построи магистрала „Марица“ и енергийната каскада „Горна Арда“. НЕК доставяше тока на по-ниски продажни цени от тези в България като все още не са ясни и печалбите от тези доставки.

В началото на тази година енергийните министри на България и Турция се срещнаха в София, като турският министър поиска да бъде направено смесено дружество за продажби на ток в Турция. За момента няма информация докъде са стигнали преговорите за това.

НЕК
нови дружества
Иван Йончев
БЕХ
По статията работи:

Георги Велев