НАЧАЛО » българия

Нови автомобилни екопаспорти скараха еколозите с производителите в САЩ

Най-продаваният нов модел в Америка – пикапът "Форд F-150", ще получи екооценка С

fb
3E news
fb
20-09-2010 11:42:20
fb

 

Нов законопроект, предвиждаy търговците на автомобили в САЩ да дават по-подробна информация за тяхната екологичност, предизвика сериозна полемика. Според него доколко "зелена" е една кола ще се отбелязва с букви от А до D, по подобие на означенията на електроуредите в Европа.
Екологичните организация  приветстваха законопроекта, докато производителите  и търговците на нови автомобили са резервирани, отбелязва специализираният сайт Automotive news.

 

Каква информация ще се дава

Ако предложенията  бъдат приети, на стъклото на всеки нов по автомобилните изложения ще трябва да бъде залепен стикер, който ще показва разхода им на гориво, отделяните вредни емисии, както и как тези показатели се съотнасят към другите модели, предлагани на пазара. На табелката трябва да е посочено и колко пари ще спести колата на собственика си от разхода на горива през следващите пет години, като сумата се изчислява на база средната консумация на автомобилния парк в САЩ. На етикета  трябва да присъства и информация дали конкретният модел ползва някакви екологични бонуси и на каква стойност. Задължително става и показване в графичен вид на мястото на колата по отношение на отделяните вредни емисии, спрямо предлаганите на пазара автомобили.
В момента на превозните средства в САЩ също се поставят подобни етикети, но те съдържат далеч по-малко информация – само за разхода на гориво и какъв е той спрямо другите коли в класа.
Информационните табели ще са задължителни и за новите високотехнологичниавтомобили, като при тях ще се посочва какво  разстояние могат да изминат с едно зареждане на акумулаторите(за електромобилите) или с един резервоар гориво(за хибридите и електромобилите с разширен обхват). Трябва да бъде посочено и колко вредни емисии ще бъдат отделени в атмосферата от производството на електричеството, нужно за изминаването на определено разстояние.

Привърженици и противници

Искаме да  помогнем на купувачите да  изберат автомобил, който най-добре отговаря на техните нужди,  пази въздуха чист и им помага да пестят средства на бензино-колонката - коментира предложението администраторът  в Агенцията за зашита на околната среда(EPA) Лиза Джаксън. Оттам и Министерството на транспорта уточняват, че възнамеряват етикетите да засегнат всички автомобили и камиони, излизащи на пазара през 2012 година.

Aвтомобилните  производители подкрепят стремежа  към даване на потребителите на подробна информация, но не харесват схемата с буквите, защото напомня на оценките в училище, които определяха кой е издържал изпита, и кой не", коментира изпълнителният директор на "Ауто алианс" Дейв Маккърди. Организацията защитава интересите на "Тойота", "Дженерал мотърс", "Форд" и още осем местни и чуждестранни производители.

Срещу новите екопаспорти  се обявиха и от Националната асоциация  на търговците на автомобили (NADA). Според тях ако предложението бъде прието, ще се усложни вземането на решение за покупката на един или друг модел. От NADA смятат, че и сега цялата информация за екологичността може да се намери в интернет.

Оценките

Анализ на показателите на предлаганите на американския пазара модели показва, че 17 автомобила ще получат  оценка "А". Най-високата – "А+" ще бъде дадена на електромобилите. Хибридите, който се зареждат от електрическата мрежа, ще получат стикер "А", а традиционните хибриди "А-".
Повечето автомобили от малкия и средния клас, като "Хонда Сивик" и "Тойота Корола", ще имат В, а пикапите и минивановете – С. Като цяло най-много модели ще получат средната оценка "B-". Най-ниската  екооценка  "D" и "D-" ще бъде присъдена на 14 модела, предимно спортни  автомобили от рода на "Ферари" 612.
Каква ще е съдбата  на законопроекта, ще стане ясно след около 40 дни, когато ще приключи задължителния период, през които той трябва да мине обществено обсъждане, преди да бъде гласуван.


Еко атестатът за най-продаваните модели в САЩ

"Форд" F-150 C

"Шевролет Силверадо 1500" С+ или С- в зависимост от версията

"Форд ескейп"  В-

"Хонда CR-V" В-

"Тойота" RAV4 В или В- в зависимост от модификацията

"GMC Сиера 1500"С-,С или С+ според версията

 

Предвижда се, най-екологичните автомобили да бъдат означавани с А+, а
най-замърсяващите с D-.


По статията работи:

Admin Admin