Необезпечени договори за 80 млн. лв.

Откри ги в МРРБ одит на Сметната палата за периода 2008-2009 г.

 

Изцяло финансово необезпечените договори в МРРБ са на стойност 80 млн. лева, което по думите на министър Росен Плевнелиев е грубо нарушение на финансовата дисциплина. Това коментира министърът след като получи доклада от Сметната палата, цитиран от БТА.

Договорите са подписвани в началото на 2009 и през май същата година, каза министърът, след като получи от  председателя на палатата Валери Димитров доклада за резултатите от одита на финансовото управление на министерството от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г.

При обсъждане с одитния екип се наложи мнението, че няма данни за извършено престъпление. Може да се каже обаче, че начинът, по който е управлявано министерството, е пример за лош публичен мениджмънт - обобщи ревизията шефът на палатата Валери Димитров. Това означава, че скандалът с необезпечените договори, заварени от предишния кабинет, може да отшуми без съд.

Росен Плевнелиев съобщи, че договорите в дирекция "Концесии" на  министерството не са били индексирани ежегодно с процента на  увеличение на цените на строителните монтажните работи в периода  2007-2009 г. По тази причина не са събрани дължими към държавата концесионни възнаграждения на поне 2 млн. лв. Той съобщи и за случаи на отчетени разходи и сключени договори след извършване на строителните работи. Например при реконструкция на водопровод в Сливен, където договорът е сключен пет месеца след извършените строителни дейности, а подписването на договора за строителен надзор съвпада с датата на издаване на разрешение за ползване на обекта.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари