НАЧАЛО » българия

НЕК и турска фирма правят дружество за износ на ток

fb
3E news
fb
24-01-2014 11:48:00
fb

Ще бъде създадено съвместно дружество между Националната електрическа компания (НЕК) и фирма, предложена от турска страна, за износ на електроенергия. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на срещата с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз,цитиран от Фокус. Новата компания ще бъде регистрирана в Турция. Добрев аргументира проекта с необходимостта да се улесни експортът на ток директно от НЕК. Предложението е било направено от българската страна и е одобрено от турския министър.

"Състоянието на НЕК е тежко, но се подобрява. Това е един от начините, по който финансовите резултати на НЕК ще се подобрят в най-скоро време. Финансовите резултатите се подобряват с конкретните, прагматични действия на правителството”, заяви Стойнев. Той благодари на Танер Йълдъз за прагматичния подход. „Считам, че оттук-нататък във всички наши срещи, ще имаме същия подход, и ще постигнем конкретни резултати”, добави министър Стойнев.

Припомняме, че НЕК вече имаше създадена смесена компания в Гърция НЕКО. Дружеството бе създадено през 2002 г. като обществения ни доставчик притежаваше 50-процентен дял. Другите 25% притежават "Прометеус газ" и "Копелузус груп". За компанията се говореше, че ще бъде закрита, но това не се е случило. Дори през миналата година се заговори, че чрез нея от страната ни се изнасят сертификати за зелена енергия.

НЕК
съвместно дружество с турска фирма
Драгомир Стойнев
Танер Йълдъз
износ на ток в Турция
По статията работи:

Галина Александрова