НАЧАЛО » българия

На публичен търг разпродават имотите на "Бургаски корабостроителници"

fb
3E news
fb
13-03-2014 03:56:00
fb

Корабостроителният завод в Бургас е обявен за разпродажба чрез публичен търг, предаде БНР. Най-скъпият имот е оценен на 47 милиона лева. Заради забавено съдебно решение съкратените преди 3 месеца работници от предприятието не могат да получат неизплатените си заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

Публичният търг за разпродажба на имуществото на акционерното дружество "Бургаски корабостроителници" е обявен по искане на банката - кредитор на завода. Пред бургаския офис на финансовата институция вече трети месец съкратените от предприятието 150 работници протестират за неизплатени заплати. Те не могат да получат парите си заради забавеното съдебно решение по делото за обявяване в несъстоятелност на завода.

Новината за разпродажбата на имуществото на предприятието изненада протестиращите, които подготвят писмо с въпроси към областния управител на Бургас Павел Маринов. Според бившия директор по маркетинг и финанси Веселин Кабов до момента няма никаква информация за бъдещето на завода. За мен е недопустимо да има назначен синдик, да се чака решение на съда каква ще е съдбата на "Бургаски корабостроителници" - ще се обявява в ликвидация или ще се приема някакъв оздравителен план, и в същото време някакъв частен съдебен изпълнител тръгва и го разпродава. Просто това са едни невероятни неща, които ни сварват и неподготвени и сега с колегите това говорим. Ще тръгнем да се консултираме с юристи, ще търсим съдействието на омбудсмана, на областния управител, за да видим какво да правим. Пет месеца са минали, а никой не иска да назове кой е реалният собственик на "Бургаски корабостроителници", каза Кабов.  

Освен банката, която е основен кредитор на бургаския завод, още 11 кредитори са осъдили дружеството. Пари от него има да получава и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

бургаски корабостроителници
публичен търг
продажба
По статията работи:

Георги Велев