НАЧАЛО » българия

Добър старт на енергийната борса - цената падна до 44.07 лв./MWh

fb
3E news
fb
19-01-2016 02:47:00
fb

24 сделки са сключени на Българската независима енергийна борса до момента. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

Цените и количествата от първата реална сесия с дата за доставка 20 януари вече са публикувани на страницата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ)..Данните сочат, че постигнатите цени са между 44.03, 44.05 и 44.07 лв./MWh, а общите търгувани количества са 4369.20 MWh. Очакванията бяха за около 70 лева /MWh.

Справката показва, че най-малките почасови количества са по 72 MWh за 4-тия и 5-тия час на 20 януари, а най-големите количества – 239 MWh в 6-тия час на деня.

Както е известно днес БНЕБ стартира работа в реално време днес. Търговските участници са уведомени, че от първия ден в реална работа на борсовия пазар ще изпълни задълженията си за докладване на данни като организиран пазар, съгласно изискванията на REMIT

Като особено важен приоритет Петкова посочи въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар в България, посочи министърът. „Едни от основните проблеми в сектора идват от това, че години наред българската енергетика не е била положена на реални пазарни основи и условия", обясни тя.

"Това, което направихме през 2015 г. и ни предстои през 2016 г., е въвеждането на пълната либерализация на електроенергийния пазар. Днес българската независима енергийна борса започна своята работа в реално време и по информация вече има 24 сделки на борсата, търговията е тръгнала успешно. Средната цена, която е постигната за мегаватчас е 44,5 лв. Смятам, че това е един добър старт и първата и задължителна крачка за пълната либерализация на електроенергийния пазар", посочи Петкова.

"Другото много важно обстоятелство, около което трябва да обединим своите усилия, е механизмът за защита на уязвимите потребители след пълната либерализация на електроенергийния пазар", заяви тя. По думите ѝ, тъй като съществуват основания цената на електрическата енергия леко да бъде повишена, ще се предприемат необходимите действия, това да не се отрази негативно и да не доведе до сътресения в системата сред българските потребители. "Имаме създадена съвместна работна група с колегите от ЕК.

В петък бяхме на първото заседание и работим много активно. До края на месец април ще имаме критерии, по които ще бъде определена категорията "уязвими потребители" в България и ще бъдат разработени и механизмите за тяхната защита", каза още тя. Според нея с въвеждането на пазарните условия в българската енергетика, ще бъдат решени голяма част от проблемите, които са трупани години наред в сектора.

 

 

 

  

Българска независима енергийна борса
енергийна борса
БНЕБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева