НАЧАЛО » българия

Нашите лихви по-високи от гръцките

Оправданията на банкерите е заради високия риск и лошата икономическа обстановката, която е доста по-добра от гръцката

fb
3E news
fb
06-04-2011 01:58:26
fb

Лихвените проценти в България са по-високи отколкото в Гърция, която е застрашена от фалит. Това показва анализ на кредитния пазар в Европа, изготвен от финансовия пътеводител "Моите пари".

 

През януари тази година лихвите по потребителските кредити у нас са 10,97%, в Гърция те са 8,31%, а в Германия - 5,5%, показват данни на Европейската централна банка, цитирани от "Моите пари". През октомври миналата година лихвите по ипотечните кредити над 10 години у нас достигат 8,01%. По това време в Гърция те са на ниво 4,68%, а в Германия - 3,59%.

 

Не е ли малко странно в държава, която се смята, че е пред фалит да има по-ниски лихви отколкото в България, коментира Радослав Пашов, експертът, изготвил анализа. Според него оправданията на банкерите за повишаване на лихвите е заради високия риск и лошата икономическа обстановката в страната ни бледнеят на фона на гръцката криза.

 

Разбира се при формиране на лихвения процент влияние имат и други фактори, но когато четете или слушате интервюта обърнете внимание, че основно се набляга на риска, съветва Пашов.

 

Явно у нас тълкуванията на банките, било то и чуждестранни, за това как рискът въздейства върху лихвите, се разминават в зависимост от географското местоположение.


По статията работи:

Георги Вулов