НАЧАЛО » българия

Над 90% от горите в България са в много добро състояние

Горските пожари са намалели почти наполовина, обяви екологичният министър Нона К араджова

fb
3E news
fb
06-06-2011 02:22:19
fb

В България, която е покрита 33% с гори, напоследък има много положителни тенденции - увеличава се площта на горите, над 90% от тях са в много добро състояние, а горските пожари са намалели почти наполовина. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова на официалното награждаване на най-"зелените" български компании по случай Световния ден на околната среда. Тази година събитието е посветено на богатствата на горските ресурси и протича под мотото: "Горите: природата в служба на човека".

 

По думите на министър Караджова горите имат ключова роля за съхранение на биологичното разнообразие, тъй като те са местообитание на 80% от всички растения и животни на планетата. Освен това имат ключова роля за борбата срещу климатичните промени и са един от най-важните фактори за осигуряване и поддържане на прясна вода за населението в света.


Екоминистърът призова всички да дадат своя принос за опазване на този безценен дар за нашата страна. "Това може да се случи по много начини - като започнем от нашите предпазливи действия, когато сме в гората и когато палим огън, и се стигне до това ако забележим пожар веднага да съобщим на съответните служби", обясни тя.

 

Караджова добави, че можем да помогнем за съхраняване на нашите гори и чрез разделно събиране на хартията и използването на рециклирана хартия. Тя припомни, че нейното министерство е било първото, което е въвело практиката да се ползват канцеларски материали от рециклирана хартия. Две години по-късно със заповед на Министерството на финансите, това е станало задължително за всички останали ведомства в страната. Екоминистърът посочи, че само през изминалата година в резултат на разделно събиране на хартия в София са спасени от изсичане 800 хиляди дървета.

 

 

Не толкова оптимистични за състоянието на горите в България са екологичните организации. Според  Венелина Великова от "Коалиция за климата - България" в резултат на човешката дейност и промените в климата близо 13 на сто от гората у нас е изгубена за последните 15 години, броят на пожарите се е увеличил 7 пъти, а изгорените площи – 24 пъти.


По статията работи: