НАЧАЛО » българия

МРРБ отпуска 3 млн. лв. за саниране на жилища по ЕС проект

Реновирането на апартамент от 70-80 кв м струва 10 хиляди лева

fb
3E news
fb
28-10-2010 02:15:57
fb

 

В 18 000 панелни сгради, живеят 1.7 млн. български граждани, посочи министър Плевнелиев при посещението си в панелен блок в ж.к. "Младост" 3, обновен по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" на МРРБ. Той отбеляза, че по проекта са обновени 27 сгради. Осигурен е ресурс от 3 млн. лева, с които предстои да да бъдат реновирани още толкова.
Оперативна програма "Регионално развитие" е препрограмирана в посока освобождаване на ресурс от 80 млн. лева, предназначени за саниране на около 600 сгради и през юни 2011 г. ще обявим процедурите", обяви той. Посочи, че българите трябва да се мотивират сами да оправят жизнената си среда, за което били важни промените в Закона за етажната собственост.
Санираният блок в "Младост" е 8-етажна жилищна сграда, обитавана от 24 домакинства. Построена е през 1978 г. и по системата на едропанелното строителство. По проекта е реновирана цялата сграда след предварително предписани мерки за енергийно обновяване и безопасна експлоатация. Благоустроено е прилежащото публично пространство, поставени са пейки, беседка и кошчета, подменена е настилката. Изградени са и паркоместа. Градинките са озеленени. Според Плевнелиев апартамент от 70 до 90 кв. м се санира за 10 000 лева. Половината от средствата се осигуряват от държавата в рамките на проекта, а другата от собствениците. Икономиите от сметки за ток и парно на година са в размер на 1 220 лева, а възвращаемостта на инвестицията е 4-5 години.


По статията работи:

Admin Admin