НАЧАЛО » българия

МОСВ предупреждава за опасност от наводнения заради обилните валежи

Нивата на реките Янтра, Марица, Огоста и Дунав ще се повишат сериозно през следващите дни

fb
3E news
fb
17-06-2014 04:34:00
fb

Възможни са превишения на нивата на реките в районите с интензивни валежи, съобщи Министерството на околната среда и водите.

През следващото денонощие се очаква нивата на наблюдаваните реки в страната да останат без съществена промяна или да се повишават, показват данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Те ще са в резултат от локални, интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места заради което са възможни по – сериозни повишения. През нощта срещу четвъртък и в четвъртък се очаква на повече места в страната валежите да са значителни - общо за денонощието очакваните средни количества да  са 15-30 л/кв.м,  локално и повече, до 50-60 л/кв.м.

Според прогнозите на EFAS (Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица) се очаква покачване на нивата на реките в Дунавския водосборен басейн в периода 19 – 21 юни 2014 г. На 19 юни  нивото на река Огоста ще достигне червен (висок) праг, а на 20/21юни и критичния (лилав) праг на предупреждение. С повишени нива и висок (червен) праг на предупреждение на 20/21юни  ще бъдат и реките Искър и Янтра.

МОСВ е информирало всички компетентни институции в страната и следи ежедневно състоянието на водните ресурси.

 

наводения
обилни валежи
предупреждение
опасност
повишени нива на реките
По статията работи: