НАЧАЛО » българия

Много въпросителни след продажбата на "Кремиковци" за 316 млн. лв.

Формалният купувач е 26-годишният Лъчезар Варнаджиев, а финансирането се осигурява от ПИБ

fb
3E news
fb
12-04-2011 11:27:07
fb

Единственият явил се кандидат на четвъртия търг за продажбата на "Кремиковци" – едночилното дружество "Елтрейд къмпани", купи металургичния комбинат за 316 млн. лв. Собственик на фирмата, която според Търговския регистър е регистрирана преди месец, е 26-годишният Лъчезар Варнаджиев. Той купи обособена част, включваща предзаводската и заводската площадка на бившия комбинат, заедно с активите, свързани с производствената му дейност.

 

Сумата трябва да се внесе до 18 април, обяви синдикът на "Кремиковци", Цветан Банков, цитиран от БТА.

 

Предметът на дейност на "Елтрейд къмпани" е търговия с черни и цветни метали. Капиталът е 20 хил. лв. Варнаджиев няма други фирми. След търга Варнаджиев потвърди, че има готовност да заплати първоначално обявената цена. Той отказа да отговори на въпросите на журналистите и си тръгна веднага след търга.

 

Процедурата предвижда да бъде извършена проверка и Софийски градски съд да се произнесе за възлагане, след което реално собствеността ще бъде прехвърлена на "Елтрейд къмпани" ЕООД.

 

Потърсен за коментар от БНР председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков каза, че комбинатът ще заработи отново. "Не познаваме купувача, но много се надяваме "Кремиковци" отново да получи живот и да даде работа на хиляди хора. Ние сме убедени, че то е жизнеспособно предприятие и че по грешка изпадна в това състояние", подчерта Яначков.

 

По всичко личи, че формалният купувач Лъчезар Варнаджиев е напълно начинаещ бизнесмен. Присъствието на търга на представители на една от най-големите компании за изкупуване на скрап "Надин" дава основание да се предполага, че зад сделката всъщност стои точно тази компания, а финансирането е осигурено от Първа инвестиционна банка (ПИБ).

 

Заедно с Варнаджиев на търга е бил Владиомир Тодоров, член на директорския борд на "Надин", макар че пред журналисти той се представи като консултант по сделката. Другият придружител е бил Симеон Стоянов. Той пък е в ръководството на фирмата за рециклиране на автомобили "Автоекобул", която е част от групата "Надин". Той също се представи като консултант на купувача.

 

Другата въпросителна, която трябва да намери своя отговор е откъде младеж на 26 години е намерил финансиране. Самият Варнаджиев не пожела да каже подробности, но увери присъстващите журналисти, че финансирането на сделката е осигурено. Синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков обяви, че е внесен депозит от 10%, а цялата сума трябва да се плати по специална сметка до 18 април.

 

Според някои ежедневници без да са получили потвърждение от ПИБ, сделката се финансира точно от тази банка. Само пред "24 часа" обаче единият от собствениците на ПИБ Цеко Минев е потвърдил, че те ще финансират сделката.


По статията работи:

Георги Вулов