НАЧАЛО » българия

Млади математици търсят приложение на природния газ във всекидневието

Най-добрите ще участват на международно състезание в Москва

fb
3E news
fb
27-01-2011 01:24:01
fb

30 ученици се класираха за участие във финала на Националния преглед за млади изследователи "Енергетика и математическо моделиране", който Фондация "Млада България" в партньорство с Овергаз и Община Ямбол организира за четвърта поредна година. Финалистите в конкурса са възпитаници на математически и технически гимназии в Русе, Варна, Димитровград, Петрич, Кюстендил, Благоевград, Разград и София. Те бяха избрани сред общо 172 участници, защото предложиха най-добрите иновационни методи за енергийна ефективност, приложение на газови технологии и математически модели във всекидневието.

Финалът на състезанието ще се проведе на 24 февруари 2011 година в Дома на техниката "Джон Атанасов", Ямбол. По традиция отличените първенци в надпреварата ще участват в Международното математическо състезание "Математика и проектиране", което ще бъде в началото на месец май в Москва.

Целта на Националния преглед е да мотивира юношите към задълбочено изучаване на учебните дисциплини, да формира у тях умения за подбор на материали, свързани с конкретни учебни теми, да развие уменията им да представят идеите си и да работят в екип.

Тази година за първи път в отборите от сектор "Енергетика" има и по един ученик от математическа паралелка, който трябва да помогне на младите газовици да съставят компютърна програма за решаване на задачи, свързани с реалното приложение на природния газ.

Двама от миналогодишните победители в конкурса се класираха на първите места в Международната олимпиада по математика в Казахстан. Любослав Пенчев от Софийската математическа гимназия спечели златен медал, а Йоан Делчев остана трети. Те са вече студенти съответно в Станфордския университет в САЩ и в университета в Уорик, Англия. Първенците в секция "Енергетика" Бойко Георгиев и Борислав Георгиев от Кюстендил бяха приети в Русенския университет "Ангел Кънчев", специалност "Топло- и газоснабдяване".


По статията работи: