НАЧАЛО » българия

Министър Нено Димов отменя забраната за бизнес в зона Калиакра, среща се с кметове и браншови организации в неделя

fb
3E news
fb
05-08-2017 07:29:00
fb

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне в неделя сутринта във Варна с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации по повод възникналото напрежение за защитена зона „Комплекс Калиакра“. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Целта на срещата е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след осъдителното решение срещу България на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилно решение за всички страни и за държавата.

Срещата ще се състои от 10.00 часа в неделя (6 август) сградата на община Варна.

Малко по-рано от МОСВ съобщиха, че екоминистърът отменя заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000. Отменянето на заповедта е разпоредено от премиера Бойко Борисов и след протестите на хората в района на общините Каварна, Шабла и Балчик, които в петък прераснаха в сблъсъци с полицията.

Заповедта е издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз (ЕС) срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с Европейската комисия (ЕК) е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК е, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти.

"Още с встъпването си в длъжност министър Димов обяви, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите. Възникналото напрежение на Калиакра, показа нарушаване на този баланс. Стана ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК, ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка", посочват още от МОСВ.

В тази връзка утре министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата, след причинената огромна щета от предишни управления.

Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по Натура 2000, с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс.

екология
зона Калиакра
Каварна
Шабла
Балчик
забрана за бизнес
заповед на екоминистъра
протести
сблъсъци с полицията
отмяна на заповед
Нено Димов
Бойко Борисов
По статията работи:

Галина Александрова