Министър Караниколов ще представи нов инвестиционен фонд за дялови инвестиции в български компании

Министерството на икономиката ще реализира нов инвестиционен фонд за рисков капитал BrightCap Ventures в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). В следващите пет години фондът ще подкрепя малки и средни предприятия от България чрез дялови инвестиции.

 

Церемонията по пописване на Финансовото споразумение от министър Емил Караниколов и зам.-директора на Европейския инвестиционен фонд Роджър Хавенит с представители на BrightCap Ventures и представянето на параметрите на фонда ще състои на 14 юни /четвъртък/ от 11 ч. в сградата на Министерство на икономиката на ул. "Славянска" №8.

 

По-рано от пресцентъра на ведомстмото съобщиха, че министърът е присъствал като официален представител на българското правителство на откриването на Трансанадолския газопровод TANAP

 

Церемонията по влизане в експлоатация на Трансанадолския газопровод (TANAP), се проведе в турския град Ескишехир. Газопроводът бе открит от президентите на Турция Реджеп Ердоган и на Азербайджан Илхам Алиев, а сред гостите бяха още и държавните глави на Украйна Петро Порошенко и на Сърбия Александър Вучич.

 

TANAP е важен проект от инфраструктурата на Южния газов коридор, осигуряващ доставките и транзита през територията на Турция към Югоизточна и Южна Европа на договорените обеми азербайджански природен газ.

 

Министър Караниколов потвърди подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор, чиято неразделна част е газопроводът TANAP, който укрепва енергийната сигурност на Европа и гарантира сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и на маршрутите, се казва в съобщението.

 

България е част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция – България (ITB). Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и интерконекторите с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари