Министърът на енергетиката да предприеме действия за сключване на споразумение по делото БЕХ/Газ

Източник: БГНЕС

Парламентът възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за сключване на споразумение по делото за БЕХ. Решението се очакваше, след като през миналата седмица в рамките на комисията по енергетика се постигна съгласие по темата.

Проекторешението бе внесено от ПГ на ГЕРБ във връзка с делото, образувано от ЕК срещу БЕХ, „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ за разследване на възможно нарушение от Договора за функциониране на ЕС, изразяващо се във възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България.

Сега парламентът възлага на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за постигане на споразумение по делото за БЕХ.
В мотивите си за проекторешението вносителите се позовават на възникнали нови обстоятелства  по делото има нови обстоятелства . На 24 май 2018 г. ЕК обяви, че е постигнала споразумение с „Газпром“. Предмет на това дело е разследване на възможна злоупотреба с господстващо положение от страна на „Газпром“ на пазари в Централна и Източна Европа, между които и България. Делото е приключено без налагане на финансова санкция. Вносителите смятат, че развитието по това дело е относимо към делото БЕХ/Газ поради сходната правна квалификация на твърдените нарушения и припокриване на пазарните участници, имащи отношение по двете дела, чието поведение е анализирано от ЕК.

В рамките на дебата от ПГ на „БСП за България“ обявиха, че ще подкрепят това решение. От ДПС обявиха, че това решение дава възможност на енергетиката на България да поеме въздух.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари