Мая Манолова: Поскъпването на парното няма да подобри финансите на топлофикациите

Енергетика / България
Галина Александрова
602
article picture alt description

Увеличението на цената на парното, няма да подобри финансовото положение на топлофикациите. Това каза пред журналисти омбудсманът на България Мая Манолова, която участва в заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, предаде Агенция „Фокус“. „

Заявиха се искания за повишение за работните заплати в топлофикациите. По принцип като омбудсман подкрепям повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати“, каза още тя.

„При положение, че финансовото състояние става все по-тревожно на практика потъват топлофикациите. Като добавим към тревожните констатации и натрупваните загуби - за Столична топлофикация те са в рамките на близо 600 милиона с натрупване от последните пет години. В същото време единствените мерки за този крах на топлофикациите е повишаване на цената на парното, която за три години от юли 2016 година се е увеличила с повече от 50 %“. Тоест тенденцията е да се повишава цената на природния газ - повишава се парното се запазва, но когато пада цената на природния газ, парното не просто остава същото, то продължава да се повишава. Това исторически е най-високата цена“, каза още омбудсманът.

По думите ѝ повишаването на цената на парното няма да подобри финансовото положение на топлофикациите, защото хората не могат да плащат тези цени. Те не могат да ги плащат, защото са много високи, и не ги плащат, защото са нечестни. Нямат доверие на начина, по който се определят сметките, включително и по начина, по който се вдигат цените“, каза още по темата Манолова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща