НАЧАЛО » българия

Мая Манолова: КЕВР се е превърнала в обслужващ персонал за силните на деня и енергийните дружества

fb
3E news
fb
06-04-2017 10:22:00
fb

КЕВР се е превърнала в обслужващ персонал за силните на деня в лицето на енергийните дружества и това е свързано не само с промените в цената на природния газ, липсата на принципи и правила при повишаването на основни за граждани цени е най-дразнещото в дейността на КЕВР. Това заяви в предаването "Преди всички" на БНР омбудсманът Мая Манолова.

КЕВР защити нов скок на цените на природния газ, електро- и топлинната енергия,  от този месец топлото ще ни струва от 20 до 23 на сто по-скъпо, а токът ще скочи само с до 1%. Потребителите на ток и парно излязоха в сряда на протест, а националният омбудсман застана зад гражданите. Тя обясни, че не е получила обяснение за драстичното поскъпване.

"И да има логично обяснение на поскъпването, то не беше представено пред гражданите, което е и причината за техния гняв и недоволство. Въпреки неколкократно зададения от мен въпрос кое налага природният газ да бъде увеличен с 30%, при положение че на световните пазари цената му е нараснала между 13 и 15%, отговор не получих, не получиха отговор и българските граждани. Ръководството на КЕВР в лицето на нейния председател г-н Иванов "успокои" гражданите, че не би следвало да има повишаване на никои други цени, тъй като всеки производител търговец е оставил буфер при намаляването на природния газ през последните две години и веднага след това опроверга собствените си думи, като КЕВР вдига цената на парното и топлата вода средно с 20%. Това, което със сигурност не прави КЕВР, е да защитава интересите на гражданите и да търси баланс между интересите на енергийните дружества и потребителите. КЕВР се е превърнала в обслужващ персонал за силните на деня в лицето на енергийните дружества и това е свързано не само с промените в цената на природния газ, липсата на принципи и правила при повишаването на основни за граждани цени е най-дразнещото в дейността на КЕВР", коментира Манолова.

Според представители на бизнеса поскъпването на енергията ще доведе до верижно вдигане на цените на повечето продукти, включително тези от първа необходимост. И ако големите фирми могат да лавират с голямото си производство, то представителите на дребния бизнес очакват фалит.

Това е минимално повишение и няма да се усети от потребителите, категоричен е обаче председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него не би трябвало и цените на стоките да тръгнат нагоре. Какво обаче мислят обикновените хора.

цени на газ
поскъпване на ток и парно
КЕВР
Мая Манолова
Иван Иванов
По статията работи:

Галина Александрова