НАЧАЛО » българия

Марош Шефчович: Ще бъде много добре, ако България може да си доставя газ от три различни източника

fb
3E news
fb
15-09-2015 10:58:00
fb

България ще бъде един от най-големите печеливши от Европейския енергиен съюз, от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и разнообразяване на доставчиците на енергия. Това каза пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който ще представи в София днес ползите от енергийния съюз за страната и Югоизточна Европа. София е част от неговата обиколка в столиците на страните-членки на Европейския съюз (ЕС). Целта му е популяризиране на този основен политически приоритет на Европейската комисия (ЕК) в областта на енергетиката


 Във връзка с официалното си посещение в страната ни, Шефчович заяви: „Ще представя заключенията ни и ще споделя оценка на напредъка ни. Ще поискам да разбера дали България има същото впечатление за напредък. Ще говорим и за това, което трябва да се направи през тази и следващата година”. По думите му, работата трябва да бъде насочена към изграждането на по-добри връзки между отделните страни и разнообразяването на източниците на енергия. „Ще бъде много добре, ако може да се доставя газ от 3 различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може да бъде постигнато това.

„Вярвам, че за България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ, например, от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това. Виждаме, че Южния газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа, върви твърде добре. Смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020 г. Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още един източник на газ за България. Мисля, че е много важно да работим за това, да разнообразим портфолиото на вашите доставчици, за да има честно отношение и честа цена, както и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност”, допълни още Марош Шефчович.

Поради важността на темата, публикуваме цялото интервю на кореспондента на БНТ в Брюксел Владислав Велев с Марош Шефчович, излъчено тази сутрин в  предаването „Денят започва“ по БНТ.

Г-н Шефчович, ще представите анализ на Енергийната стратегия за България. Какво показва този анализ?

Първо искам да кажа, че много се радвам да посетя България отново толкова скоро. Последно бях там през февруари, когато имаше разгорещен дебат за енергийната сигурност. Тогава решихме да работим заедно, за да може България да е по-добре свързана със съседите си, със западната част на Европейската енергийна система. Радвам се да се върна, за да обсъдим и предложенията за Енергиен съюз. България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и от гледна точка на разнообразяване на доставчиците на енергия за България. Ще представя заключенията ни, ще споделя и оценка на напредъка ни. Ще поискам да разбера дали България има същото впечатление за напредък. Разбира се, ще говорим и затова какво трябва да се направи тази и следващата година.

Говорите много хубави неща, но са все в бъдеще време. Настоящето не е толкова добро. Да вземем например проекта „Южен поток“, който беше голям проект на България и за ЕС. Русия обяви, че той е спрян и насочи вниманието си към „Турски поток“. Този проект „Турски поток“ приоритетен ли е за ЕС?

Особено след научените уроци от „Южен поток“ и след като събрахме през февруари всички страни-членки и такива, които искат да се присъединят в бъдеще и обсъдихме по-добрата свързаност, се съгласихме, че трябва да разчитаме повече на себе си. Съгласихме се, че трябват по-добри връзки между страните и трябва да работим за разнообразяването на източниците. Вярвам, че България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ например от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това. Виждаме, че южният газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа, върви твърде добре и смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020 г. Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още един източник на газ за България. Мисля, че е много важно да гледаме на ситуацията от гледна точка на това как можем да разнообразим портфолиото на вашите доставчици, за да има честно отношение и честна цена, и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност отколкото днес.

България консултира ли с ЕК стъпките си, свързани с „Южен поток“?

Ние сме в постоянен контакт с нашите български партньори. Ще си спомните, че имаше и визита на премиера Борисов, много интензивни разговори с Жан-Клод Юнкер, имахме и няколко срещи с вицепремиера Дончев. В чести контакти сме с министъра на енергетиката. Искам да подчертая колко добре се представи България на последната среща в Дубровник. Страната дойде с проекти, които наистина ще допринесат за по-добра взаимосвързаност на мрежите, дойдоха с конкретни планове. Много очаквам срещата с министър Петкова, за да обсъдим как да напредваме с проектите, които са получили първоначално финансиране от ЕС, как можем да се възползваме от инвестиционния план на Юнкер, за да добавим още пари в развитието на тази необходима инфраструктура.

Един от тези проекти е интерконекторът с Румъния. Доколкото знам, той не е построен, а крайният срок за това наближава. Какво ще стане, ако България не се вмести в срока?

Разбира се, знаете, че спазването на крайния срок в Европейския съюз винаги е предизвикателство, защото работим по много стриктни бюджетни въпроси. Обикновено, когато един проект не бъде изпълнен, има опасност от изгубване на финансирането. Разбира се, ние трябва да се видим какви са причините за тези проблеми и това ще бъде един от въпросите, които ще обсъждам при посещението ми в България. Първо – какво можем да помогнем, какво можем да направим заедно, защото първоначалният план беше проектът да бъде завършен до 2016 година. Мисля, че той ще бъде много важен елемент за по-добрата взаимосвързаност на България с нейните съседи. Зная от последната ми среща с министър Петкова, че България също смята този проект за много важен. Така че трябва да видим какви са причините, дали имат технически характер, какво можем да помогнем и разбира се – какво можем да направим с правилата за бюджета.

Върнахте се от преговори с Русия и Украйна за разрешаване на газовия спор помежду им. Можете ли да ни кажете дали има опасност Европа да остане на студено тази зима?

 Смятам, че можем да преодолеем различията, останах с такова впечатление. Мисля, че и Русия, и Украйна, признават ролята си за осигуряване на сигурно снабдяване и сигурен транзит на природен газ към Европа. Този тристранен формат на преговорите е успешен. Миналата зима успяхме да избегнем газова драма, ще направя всичко възможно да направим това и за следващата зима. Сега разменяме версиите на възможен текст, който се надявам да одобрим. След като постигнем тристранно споразумение как да се доставя газ, на каква цена, в какъв срок, това ще бъде много окуражаващ сигнал за европейските клиенти и за Европа като цяло. От тази гледна точка не би трябвало да очакваме някакви неприятни изненади.

Значи има надежда за разрешаване на този спор?

 Да, има надежда. Сега поддържаме интензивни контакти, сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие, с Европейската инвестиционна банка. Мисля, че вече успяхме да намерим отговор на много въпроси, свързани с осигуряване на финансирането на газовите доставки за Украйна. Надявам се да приключим работа и да се стигне до подписване на тристранен протокол.

Марош Шефчович
енергийна инфраструктура
Европейски енергиен съюз
По статията работи:

Галина Александрова