ЕК е на път да разреши американската ГМО царевица, въпреки че 19 от държавите членки не я искат

"Каквото и да стане, България не бива да допуска тази култура на своя територия!”, написа във фейсбук външният ни министър Кристиан Вигенин

ЕК е на път да разреши американска ГМО царевица от сорта 1507, въпреки че 19 от 28-те страни- членки гласуваха против, предадоха световните агенции. Темата бе обсъдена по време на Съвета по общи въпроси, който се състоя в Брюксел. На заседанието само 5 одобриха пускането й на европейския пазар, други 4 се въздържаха. Европейската комисия трябва да вземе окончателното решение по въпроса, тъй като не беше постигнато мнозинство за забраната на ГМО царевицата, но нямаше и достатъчно гласове в подкрепа за рзрешаване отглеждането й в ЕС.

Така ЕК трябва да стъпи на старата директива и да позволи отглеждането на генетичномодифицираната култура, коментират немски онлайн издания. Италия, Франция, Австрия и Германия заявиха,ч е въпреки разрешаването й, ще въведат забрани на национално ниво. Въпросът е на какво правно основание може това да се случи след като вече веднъж е дадена зелена светлина на европейско ниво.

Франция, Унгария и България разкритикуваха процедурата по рарешаване на ГМО културите, която въпреки че само 5 от всички 28 страни са гласували "Да" позволява отглеждането на генетичноизменената царевица 1507 на американската компания "Пионер". Те поискаха повече прозрачност и ясна процедура, която да дава възможност за по-голям дебат и участие на обществеността при вземане на решенията.

Такива решения са коз в ръцете на евроскептиците, което ще изиграе роля при евроизборите през тази година, посочи френският министър по европейските въпроси Тиери Репентин.

"Каквото и да стане, България не бива да допуска тази култура на своя територия!”, написа във фейсбук външният ни министър Кристиан Вигенин.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари