НАЧАЛО » българия

Лукарски: Една четвърт от БВП се формира от промишлеността, европейските средства не са основен двигател

fb
3E news
fb
25-04-2016 11:28:00
fb

За първи път от много време насам една четвърт от БВП се формира от промишлеността. Това показва, че имаме развитие на икономиката и, че европейските средства не са основен двигател на икономиката ни, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на Национална дискусия "Да! На българската икономика".

По думите му повече от 23 процента от БВП са реализирани от инвестиции. За първи път от 2009 г. те достигат почти 1, 6 млрд. евро, което е рекорд и доказва, че посоката е правилна, каза още Лукарски.

Ключовите думи са стабилност и продължаването на реформите, обобщи той.
Министърът допълни, че през 2016 г. вече се говори за мащабни инвестиции и от българския бизнес. Той цитира статистика на Евростат, според която за 2016 г. България е на първо място по инвестиции като дял от БВП сред всички страни от региона на Централна и Източна Европа. 
Божидар Лукарски не подмина и законодателните инициативи, като наблегна на подготвяните промени с цел по-гъвкава законодателна рамка. Той се мотивира с това, че насърчителните мерки, които съществуват са доста схематични. Трябва да ги направим съотносими към различни браншове, каза министърът, като добави, че по този начин ще има сегментиране по региони и браншове.

Другата ключова дума, която е важна за тази година за развитието на икономиката освен инвестициите са иновациите, посочи министърът и отбеляза приетата Стратегията за интелигентна специализация, която очертава секторите с висока добавена стойност.

 

БВП
промишленост
Божидар Лукарски
иновации
По статията работи:

Маринела Арабаджиева