Летище"София" въвежда такса сигурност

 

 

Летище"София" ще въведе такса сигурност от 2012г, чийто размер се обсъжда с авиокомпаниите, съобщи оперативният директор на дружеството Николай Кабакчиев. Таксата ще бъде разходноориентирана и ще е част от цената на билетите, които ще доведе до лекото им увеличение. Обмисля се размерът й да бъде между 5 и 10 евро на пътник, но най-вероятно за софийския аеропорт, тя ще 5 евро.

Ние ще се придържаме към долната граница на таксата, обясни Кабакчиев.

Въвеждането на таксата се налага, тъй като при рентгените и металдетекторните рамки вместо гранична полиция ще се грижи за охраната на летището. От следващата година ще започне подмяната на рамките и на рентгените. По евродиректива те трябвало да бъдат заменени с по-висока категория, която имала и по-голямо ниво на разпознаване на съдържанието на багажите.

 

От летището не отговориха защо тези рентгени и рамки не са купени още при пускането на новия терминал. Има и още по-висока категория проверяваща техника - компютърни томографи, но те били много скъпи и трябвало да бъдат въведени от 2018 година. Производителите им ще са готови с тях в средата на следващата година.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари