НАЧАЛО » българия

Куюмджиев се ангажира "с всичко възможно" за рестарта на АЕЦ "Белене"

fb
3E news
fb
15-04-2014 12:02:00
fb

АЕЦ "Белене" е реален проект и ние ще направим всичко възможно  да се осъществи, каза пред БНТ народният представител от парламентарната група на "Коалиция за България" и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. По думите му, предстои да се направи анализ на сключен от ГЕРБ договор за изкупуване на старото оборудване. 

Според депутата, пред „Белене“ има два проблема, които трябва да бъдат решени. Първият е липсата на инвеститор, "защото държавата не може да си позволи да изхарчи няколко милиарда лева, за да довърши проекта". В момента се изготвя икономически и технически анализ, но не от консултантите, за които са се платили милиони, а от български специалисти. Изготвянето  на такъв анализ изисква време, защото става въпрос за проект, в който са вложени много средства, каза Куюмджиев. Той обясни, че при посещението му вчера в Белене е станало ясно, че един от основните проблеми е, че ГЕРБ са сключили договори за изкупуване на старото оборудване, което също трябва да се подложи на анализ. Не стана ясно обаче за каква част от оборудването и за кой период от време е този договор.

Припомняме, че вчера парламентарната комисия по енергетика проведе изнесено заседание в Белене, на което бе обсъдено състоянието на централата и възможностите за рестарт на проекта.

„България е държава, която има ниско потребление на електроенергия, почти никаква индустрия, бедно население, което потребява малко, няма развито селско стопанство и достатъчно електромобили, които ще се наложи да въведем до 2030 г.“, коментира депутатът. Според него "ако искаме да останем такава държава", може и по-назад да се върнем. "Мисля си обаче, че ние трябва да сме страна, която се развива, и ако искаме това да стане, на нас ни трябва електричество", категоричен бе той, обяснявайки, че БСП е единствената партия за последните 25 години, която категорично е подкрепяла българската енергетика и ще продължи да го прави, а ГЕРБ са тези, които са спрели проекта.

В светлината на тези разсъждения Куюмджиев подчерта, че с 83 гласа в НС е трудно да се стартира нещо, ДПС е против проекта в момента и го подкрепя само парламентарната група на "Атака". "С гласовете на "Атака" имаме общо 106 гласа. "Със 106 гласа как може Народното събрание да вземе решение? Когато ставаше въпрос за цигарите, 93 души от ГЕРБ гласуваха, за да си направят PR, но когато става въпрос за нещо важно, ги няма", коментира Куюмджиев. 

 

АЕЦ "Белене"
Явор Куюмджиев
атомна енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева