НАЧАЛО » българия

Курумбашев: Подкрепа на малките и средни предприятия за ускоряване на иновациите в чиста енергия

Да продължи финансирането на проекти в сферата на електрическата мобилност и използването на водорода, настоя българският евродепутат

fb
3E news
fb
06-02-2018 03:07:00
fb

Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство доклада „Ускоряване на иновациите в чиста енергия“, по който докладчик в сянка е Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП. През месец януари докладът бе гласуван от ресорната Комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE).


“Mалките, средни и стартиращи предприятия трябва да имат водеща роля в разгръщането на пълния потенциал за иновации, който всяка държава има. Местните и регионални органи на ЕС, от своя страна, трябва да могат да развиват, и финансират проекти в областта на чистата енергия в зависимост от съответните им нужди”, смята Курумбашев.


Евродепутатът поясни, че по време на преговорите с докладчиците от останалите политически групи на ЕП е настоял специален акцент да бъде поставен върху подпомагането на малките, средни и стартиращи предприятия, особено в случаите, когато те навлизат на пазара. Много често тежките административни процедури за патентоване на продуктите, както и изисквания сериозен финансов ресурс, са сериозна пречка за тях.

“Иновациите в областта на чистата енергия ще донесат редица ползи за потребителите и бизнеса – по-достъпни цени на енергията, по-добра информираност на потребителите за консумацията на електроенергия, персонализирани решения за тяхното потребление, спрямо конкретните им нужди”, заяви Курумбашев.


Българският евродепутат се спря и на проблема с "енергийната бедност", тъй като той засяга 50 милиона граждани на ЕС. “В България 20% от най-бедните домакинства изразходват повече от 14% от своя бюджет за сметки за електроенергия”, допълни той.


Курумбашев настоя и за преразглеждане на регионалното разпределение, когато става въпрос за финансиране на продукти свързани с иновации. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите продукти в сферата на иновациите са регистрирани едва в 5 западноевропейски държави. “Регионалните различия между държавите членки са повече от очевидни, така че е от решаващо значение Европейският съюз да предостави съгласувана и опростена финансова рамка, чрез която да се повиши капацитетът на държавите членки.“


„Трябва да продължим да финансираме проекти в сферата на електрическата мобилност и използването на водорода – както за леки коли, така и за автобуси, а и за индустриални нужди. Редно е да се направят необходимите инвестиции за развитие на инфраструктура за електрически превозни средства, поставяне на повече зареждащи устройства и разработването на решение за дългосрочни решения за съхранение на водород, както и батерии за електрически автомобили”, смята Курумбашев.

чиста енергия
иновации
малки и средни предприятия
финансиране
ЕС
Европейски парламент
Петър Курумбашев
По статията работи:

Галина Александрова