НАЧАЛО » българия

БНБ постави КТБ под специален надзор по нейно настояване

Мярката ще запази банката от злонамерени атаки, ще гарантира интересите на институцията и на нейните клиенти

fb
3E news
fb
20-06-2014 12:37:00
fb

БНБ обяви, че поставя Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор. Това стана, след като самата банка настоя за мярката, заложена в Закона за банките. 

За да защити интересите на вложителите и клиентите си, КТБ поиска от Централната банка да я постави под специален надзор, съобщи кредитната институция в обръщение, публикувано чрез Българска фондова борса.

Банката, се обръща към своите клиенти, като ги уверява, че това е допълнителна гаранция за защита на интересите им и за възстановяване на банковата й дейност под прекия надзор на Централната банка.

В съобщението се посочва, че в момента върви безпрецедентна кампания срещу КТБ, в която са въвлечени и органите на съдебната власт. „Още веднъж сме длъжни да заявим, че клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим, за да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка“, гласи още писмото.

Във вторник БНБ заяви, че КТБ е с висока ликвидност и функционира нормално и призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения относно банковата система. За това апелираха и от Асоциацията на банките у нас и бизнес организациите.

Точно преди седмица прокуратурата и органите на реда проведоха спецакция в бизнес сградата на Корпоративна търговска банка на бул. "Цар Борис III" в столицата, където са и офисите на TV7 и News7. От прокуратурата уточниха, че не са извършвани претърсвания на сгради на банкови институции и офиси на медии, а само на търговски дружества на този адрес. Бяха задържани трима души от ръководстовото на КТБ по подозрение за подготвяне на атентат срещу Делян Пеевски. Ден след това Главна прокуратура оттегли обвинението, като призна, че няма никакви доказателства за подготвян атентат срещу депутата от ДПС, още по-малко пък за някаква връзка на тримата задържани шефове на КТБ с този на практика несъществуващ случай.

Същевременно от „Булгартабак“, за която се счита, че е собственост на Делян Пеевски, макар и да не е регистрирана на негово име, заявиха, че досега всички кредити са обслужвани коректно, в момента нямат такива и са в процес на закриване на всички банкови сметки там.

КТБ
Булгартабак
БНБ
финансова стабилност
По статията работи: