Кражба в трафопост временно остави без електрозахранване клиенти на EVN България

За периода 2011-2013 г. са извършени неправомерни посегателства на повче от 185 700 метра електропроводи, а щетите са за над 1 321 000 лв.

Кражба на кабели в трафопост остави без електрозахранване за няколко часа на 27 ноември 2014 г. клиенти на EVNБългария от два жилищни блока в ЖК „Тракия“в Пловдив.  След получаване на сигнал за липса на захранване малко след 11:00 ч. на 27.11.2014 г. проверка на място от екип на EVN България Електроразпределение установява неправомерно проникване в трафопост и извършена кражба на медни проводници от трансформатора до табло ниско напрежение. За случая бяха уведомени органите на МВР Пловдив, които извършиха оглед на място. В съоръжението е проникнато въпреки, че е било заключено и обезопасено и въпреки поставените от дружеството уведомителни табели за опасност за живота. Екипи на дружеството възстановиха липсващата техническата инфраструктура на стойност 1650 лв.

 

Във връзка с този случай на кражба на съоръжения от електроразпределителната мрежа, дружеството изразява своето безпокойство от подобни посегателства върху енергийната инфраструктура.

 

Данните сочат, че за три години – от 2011 до 2013 г. включително на лицензионната територия на дружеството в Югоизточна България са извършени неправомерни посегателства на повече от 185 700 метра електропроводи: въздушни и кабелни линии (средно и ниско напрежение). Общата стойност за възстановяване на щетите надхвърля 1 321 000 лв. Средствата, които дружеството отделя за възстановяване на откраднатите материали биха могли да бъдат вложени в подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване.

 

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии и прекъсвания в електрозахранването за клиенти. За решаването на проблема с кражбите ЕVN България работи заедно с местните власти и органите на МВР като вярва, че само при силна обществена нетърпимост, строги мерки и санкции подобни кражби могат да бъдат ограничени.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Тончо
    Кражба на EVN ме остави без ток. Вече втори месец се случва да си платя тока сутринта в7.30ч..Оказва се , че са начислили 20 лв. такса включване, тока не ми е спрян. В 13ч. ми се обадиха от къщи , че тока е спрян за 1 ч. и след това отново е включен. Това според мен е геноцид на БЪЛГАРИЯ от ЕVN.fr .
    Напиши отговор