НАЧАЛО » българия

Корупционна схема е довела до отстраняването на бившия шеф на ДАИ

Срещу рушвет от 1000 лв. кандидат-шофьорите получавали предварително решени листовки

fb
3E news
fb
10-10-2013 02:58:00
fb

Подробности около корупционната схема в ИА "Автомобилна администрация" (ИААА), заради която през юли бе отстранен тогавашния директор Валентин Божков и още 12 служители, разкри днес новият шеф Димитър Ганев. Той разкри как изпитващи и фирми съвместно са "изиграли" уж подобрената система, в изработването на която по-рано е участвал и самият той.


Ние обаче се концентрирахме върху изпитващите и не взехме предвид техните ръководители, без знанието на които няма как да бъде осъществена измамата, коментира Ганев. По негови думи иде реч за много сериозни, дори "страшни" нарушения за манипулиране на резултатите от теоретичните изпити.


Оказва се, че срещу рушвет от около 1000 лева кандидат-шофьорите получават предварително решени листовки. Преди това манипулиран жребий определя конкретни изпитващи, като представителите на замесените фирми добре знаят, че листчетата с "правилните" имена са скрити в определена част от картонената кутия.


Изпитващите, от своя страна, получавайки запечатаните пликове с листовки. Тяхната задача е преди изпита на другия ден да са отбелязали правилните отговори върху листовките, като за целта отварят запечатаните пликове чрез макетно ножче и после отново ги залепват незабелязано.


Схемата работи безотказно, докато на 5 юли тази година в агенцията не постъпва сигнал, който насочва разследващите органи към софийската фирма "Бомиар Ауто", от която тръгва разплитането на корупционната практика. Въпреки че ИААА не е разследващ орган, след направената от тях проверка съмненията се потвърждават и поради факта, че 100% от заявилите участие за следващия изпит са се отказали по неясна причина.


В резултат началникът на областния отдел Бойко Нинов е освободен от длъжност и срещу него е заведена процедура от страна на прокуратурата. Най-тежки са случаите на 5-ма от уличените изпитващи, на които са спрени правата и задействана дисциплинарна процедура. Няколко други са под наблюдение.


Въвеждането на електронното изпитване чрез таблети ще една от крачките, които ще предприемат от ИААА за ограничаване на корупцията, заяви Ганев. Отпадането на харитиетните листовки се предвиждаше да стане до 2016 г., но ние ще направим всичко възможно това да стане още от следващата година, подчерта той. Таблети се използват и сега, но предимно от младите.ИА "Автомобилна администрация"
Димитър Ганев
корупция
По статията работи:

Галина Александрова