Корейска компания проучва да стане инвеститор в АЕЦ "Белене"

Корейски инвеститор проявява интерес да участва в строителството на АЕЦ "Белене", обявиха източници на 3eNews. Става въпрос за Корейската хидро и ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Co.). Дружеството изпраща свои представители за първи път в България. През миналата седмица ръководители на корейската компания са имали срещи с представители на Министерство на енергетиката, НЕК и БЕХ като са изразили желание за участие в проекта за втора АЕЦ.

На сайта на Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) пише, че тя е най-голямата електроенергийна компания в Южна Корея, която прави 31,5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32,90%, корейското правителство с 18,20%, националната пенсионна служба с 6,16%, а миноритарни и други акционери държат 37,15%. Акциите й се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

Интересното в случая е, че дружеството има сертифициран от ЕС ядрен реактор и спокойно може да участва в търговете за строежа на АЕЦ "Белене". Техният ядрен реактор e от типа PWR с мощност 1000 MW. Имат и реактор от типа APR 1400. Дружеството оперира на няколко ядрени площадки в Южна Корея като списъкът им можете да видите тук.

Припомняме, че преди дни във Варна шефът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов каза, че има четвърти инвеститор, който не е от Европа. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също анонсира четвърти кандидат, без да му каже името.

Категорично желание за участие в проекта за момента са обявили от китайската CNNC и руската "Росатом". Възможно е френската "Фраматом" също да участва в проекта, но като доставчик на оборудване.

Заместник-председателят на Енергийната комисия към Парламента Валентин Николов заяви през миналата седмица, че проектът "Белене" вече е изцяло нов. Всъщност обаче по нов начин ще бъде направено финансирането и вероятно част от оборудването. Но проектът ще продължи да се основава на сегашната технология, защото за нея има издаден OBOC, лицензирана площадка и нотификация от ЕК.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Смях
    Понеже се видя, че с китай не става и трескаво търсят да се хванат за всяка сламка...сега пък корейци, утре ще са виетнамци, а може и мианмарци...Нещата са ясни - проектът е неспасяем :)
    Напиши отговор