НАЧАЛО » българия

Комисия за ВЕИ сектора и намаляване на прага в "задължение към обществото" за бизнеса готви ГЕРБ

fb
3E news
fb
21-06-2015 06:38:00
fb

Създаване на парламентарна комисия за ВЕИ сектора и по-нисък праг за консумация на електроенергията от бизнеса в Наредбата за зелена енергия ще предложат от ГЕРБ. Идеята е прагът да започва от 2ГВт, за да падне тежестта от такса задължение към обществото. Това стана ясно по време на пресконференция на управляващата партия. Депутатът Валентин Николов призова да се спре с политическото говорене.

 

Ще предложим създаването на парламентарна комисия за ВЕИ сектора, подобна на тази за КТБ, за да се види кой печели от приетите законови промени. Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по време на пресконференция на ГЕРБ.

От правителството днес съобщиха, че данните от проверките на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) за ВЕИ сектора ще е готова до две седмици. Преди дни на брифинг и министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че те ще са готови до 30 юни.

Днес Добрев коментира, че от резултатите на АДФИ ще стане ясно какви са реалните разходи на ВЕИ-тата и дали има фирми, които се получават нерегламентирана държавна помощ. Той подчерта, че това правителство е първото, което с промяна в Закона за енергетиката е въвело задължителна проверка на зелените централи. Депутатът коментира и напредъкът по отношение на американските централи, благодарение, на който държавата спестява 100 млн. лева на година и 1 млрд. лева до изтичането на договорите. Той отбеляза, че за да се намалят дефицитите в държавната енергетика и да има различен резултат от работата на КЕВР, трябва да се променят изходните данни, които му се предоставят. Според него е необходимо първо да се определи дали прогнозните данни за инвестиции и за лихви на ВЕИ-тата отговарят на реалните разходи. Ако те не са верни, това ще бъде констатирано в докладите и ще даде възможност на регулатора да преразгледа своите решения, обясни той.
Във връзка с наредбата за облекчаване на тежестта от увеличението на цената на тока върху индустрията Добрев каза, че се обмисля вариант да има по-нисък праг за консумация на електроенергия, защото в България едва 37 фирми имат консумация над 30 гигават часа. Няколко от тях дори не отговарят на изискванията на ЕК.

На този етап идеята е прагът да започва от 2 гигават часа, защото тогава ще има няколко стъпала - от 2 до 10, от 10 до 20 и от 20 до 30 с различни проценти на подпомагане, докато се стигне до 85 % над 30 гигават часа. По този начин всяко малко и средно предприятие в България ще бъде облекчено със същата наредба от зелената компонента. 55 % от консумацията от 2 до 30 гигават часа е от дружества, които трябва да плащат такса „задължение към обществото” на стойност 50 лв., но са излезли на свободния пазар и плащат по-малко - 18, 93 лв. Той даде за пример молове, адвокатски кантори, търговски вериги, общини и ВиК дружества, които не отговарят на изискванията поставени от ЕК.
Добрев обеща лично да предложи парламента комисията, която се председателства от Валери Симеонов, да направи публичен списък на всички собственици във всякакви мощности за производство на електроенергия в България.
Във връзка с пресконференцията на БСП, Делян Добрев обясни, че приказките на председателят Михаил Миков са опит да се заблуди обществото с идеята за бягство от политическа отговорност. Той опроверга твърденията за това, че решението в КЕВР е взето от членовете на ГЕРБ и РБ и обясни, че то е взето единодушно от всички експерти, издигнати от политическите формации. По думите на председателя на енергийната комисия, през последните 6 месеца ГЕРБ е положил максимални усилия и не е отправил нито една нападка към управляващите от кабинета "Орешарски", макар че такива поводи е имало.

Добрев беше категоричен, че дефицитът се дължи на предходното нескопосано управление и на същата такава социална политика за намаляването на цените на тока.
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов отбеляза, че политическото говорене на БСП не е коректно и обясни, че правителството търси експертната оценка на БСП по отношение формирането цената на тока и проблемите в сектор „Енергетика”. Според него лявата партия търси политически дивиденти, прехвърляйки трудната ситуация на една политическа сила - върху ГЕРБ. „Това няма как да стане”, подчерта Николов.

ГЕРБ
Делян Добрев
Валентин Николов
ВЕИ сектор
АДФИ
такса задължение към обществото
По статията работи:

Маринела Арабаджиева