Кирил Темелков: Усилията на "Булгартрансгаз" са насочени към създаването на конкуренция на пазара

Пазарът е формално либерализиран и ние представяме достъп до мрежата, твърди изпълнителният директор на оператора

Не е вярно, че отказваме достъп до преносната мрежа на търговци газ. Газовият пазар в България е либерализиран формално, входът за влизането на синьото гориво в България е един, маршрутите за доставка също. Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков пред участниците в дискусията"Прозрачна енергетика. Свободен ли е електроенергийният пазар в България?", организиран от Българската стопанска камара и 3Е и под патронажа на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Публикуваме изказването на Темелков за либерализацията на пазара.

 

 

През последните години "Булгартрансгаз"активно работи за истинската либерализация на пазара. Говори се непрекъснато, че пазарът формално е отворен, но реално няма либерализация на българския пазар. На мен ми се иска, да не слагаме епикриза и диагноза, а да намерим и начина на лечение, и да посочим по какъв път трябва да вървим, за да говорим за истинската либерализация. Нашето виждане за истинската либерализация е да се създадат реални условия за конкуренция между търговците и да има реални условия за т.нар. gas to gas competition т.е. от различни източници и по различни маршрути, да достигне газът в България. Оценяваме важността дружеството ни да положи максимални усилия, за да създаде тези условия.

 

 

От две години работим изключително активно за свързването на българската газопреносна система с тази на съседните държави. Нямаме пряко отношение към проектите Набуко и"Южен поток"и затова наблюдаваме развитието им. С него съобразяваме и нашата корпоративна политика, чиято цел по-скорошна либерализация и конкуренция на газовия пазар в България.

 

 

Активно работим за изграждането на новата връзка с Румъния. В момента газопроводът със северната ни съседка се проектира. За връзката София-Ниш има открита процедура на обществена поръчка за изпълнител на предпроектното проучване. По проекта очакваме развитие през следващите две години. Знаете Български енергиен холдинг, нашият собственик, активно работи по интерконектора с Гърция. Плановете са той да бъде изграден до 2014 година. За новата връзка с Турция сме в активни разговори с турските колеги за предпроектни проучвания. Очакваме газопроводът да бъде завършен в края на 2013 година. От изброените проекти разбирате колко активна политика имаме в развитието на газовия пазар.

 

 

В средносрочен план нашите усилията са насочени да създадем условия за реална конкуренция. Изброените маршрути ще допринесат за реална конкуренция на газовия пазар. Могя да ви убедя, че никой не е оставим тези проекти и активно се работи, за можем колкото е възможно по-рано да отворим пазара.Това, че той е формално либерализиран в момента не е, защото нашето дружество не желае. В момента ние имаме естествен монопол и държим преносната мрежа. Който и друг да я държеше, входът й в момента е един, както и източникът на газ. За каква истинска либерализация говорим, ако в електроенергетиката можем да кажем, че най-големият производител е АЕЦ"Козлодуй"и няма друга възможност за доставка на енергия. Ако имате 35 търговци на енергия, в тази ситуация смятате ли, че имате либерализиран пазар?

 

 

 

В момента пазарът е формално либерализиран и ние предоставяме достъп до мрежата. Не е вярно, че ние не даваме тази възможност. На нашата интернет страница сме обявили реда и документите, по които това се извършва. Друг е въпросът, че поради поради географското местоположение на България и факта, че преносните системи не могат да се изграждат като с конструктор ЛЕГО, се изискват дългосрочни проекти и концепции. Ние наблюдаваме не само развитието на регионалния пазар. Знаете, че министър Трайчо Трайков посети Азербайджан и по време на визитата му активно се говореше за доставки на газ за България от там. Работим активно по приемането на изискванията на Третия енергиен пакет. Първата крачка е приемането на промените в Закона за енергетиката. Имаме анализи как въвеждането на изискванията на пакета ще се отразят на "Булгартрансгаз". Процесът е дългосрочен, а не само да подкрепим няколко изисквания, и изисква усилия.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари