КЕВР започва разследване на сделки на БНЕБ в сегмента "Ден напред" заради високата цена на тока

Източник: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка на сделките в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) заради високата цена на електроенергията, която се наблюдава през последните близи две седмици. Това стана ясно от думите на  председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. Пред журналисти той уточни, че проверката започва след постъпили оплаквания от бизнес клиенти на борсата за високите цени.

 

Преди три дни Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) съобщи, че сезира Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за завишените цени на търгуема на Българска независима енергийна борса ЕАД електроенергия на пазарен сегмент „Ден-напред“ с период на доставка 17-21.09.2018 г.

 

Със заповед на председателя на КЕВР е образувана е работна група, която ще започне със събиране на данни от борсата, от участници на борсата и други източници. Проучването ще е изключително сериозно и ще е  за обосновано предположение за нарушение на правилата на търговия на БНЕБ. Въз основа на събраните от работната група данни и впоследствие на изготвен по темата доклад ще бъде решено дали ще прекрати разследването, или ще образува производство.  Работната група ще трябва да установи дали има манипулиране на пазара или злоупотреба с вътрешна информация.  

В зависимост от това какъв е обемът от събраните данни, както и на допълнителната информация проучването на работната група може да продължи до 3 или 4 месеца.

Председателят на КЕВР в отговор на въпрос потвърди, че това е първото разследване, започнато от регулатора след приемането на промените в Закона за енергетиката, който й даде правомощия по RWMIT. В допълнение той уточни, че три от блоковете на "Марица Изток 2" и един блок на АЕЦ "Козлодуй" (в планов ремонт) са извън работа, а що секасае до AES и Контур Глобал, те работят на пълна мощност.


Председателят на КЕВР заяви също така, че се подготвя решение, според което цената на електроенергията за регулирания пазар за четвърто тримесечие до Нова година да не бъде променяна.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари