НАЧАЛО » българия

Карлсберг България ще предлага белгийска абатска бира на българския пазар

Марката Grimbergen e топ предложението от крафт бири в международното портфолио на Карлсберг

fb
3E news
fb
11-02-2016 04:44:00
fb

Карлсберг България представя за първи път на българския пазар Grimbergen – абатска бира*, тип белгийски специален ейл, която се произвежда и бутилира в пивоварната "Alken-Maes" в град Мехелен, провинция Антверпен, Северна Белгия.

Марката Grimbergen има 9 разновидности, но първоначално у нас ще се внася най-популярната – Grimbergen Blonde – силна светла бира със златист цвят, леко плодов и хармоничен вкус, с алкохолно съдържание 6.7 %. Отличителните характеристики на GrimbergenBlonde включват гъста и изобилна пяна с добра устойчивост, малки мехурчета и кремав цвят. Специфичният вкус на белгийски ейл развива горчиво сладки аромати, базирани на сладък корен, ананас и кайсии. Ароматът на бирата е интензивен и включва зрели плодове и карамфил, мед, сладка папрат, нотки на пушен малц и цветен хмел.

Според данни на международната агенция за проучвания Canadean за 2014 г. Grimbergen e сред петте най-предпочитани специални бири в международен план и е най-бързо растящата марка в категорията на премиум предложенията от светъл ейл .

Вносът на Grimbergen е положителен знак за българския бирен пазар – той търпи развитие, също както и самият вкус на потребителите. Крафт предложенията печелят все повече масова популярност и се радваме, че Карлсберг България ще може да предложи първокласна бира и за тази група от любители на пивото“, заяви Мариян Дочев, бранд мениджър на Grimbergen в Карлсберг България.

 Grimbergen e една от белгийските марки бира, които имат правото да носят логото "Призната белгийска абатска бира" (Erkend Belgisch Abdijbier), обозначаващо спазването на стандартите на "Съюза на белгийските пивовари" (Unie van de Belgische Brouwers). Пивото се произвежда чрез топ ферментация – агресивен процес при достатъчно висока температура, която издига дрождите на маята на върха на бирената течност.

Пивото Grimbergen първоначално се прави в норбертинското абатство Гримберген, основано през 1128 г. Абатството е разрушено до основи 3 пъти в историята – през 1142 г. в следствие на унищожителен пожар, а по-късно през 1566 г е ограбено и опустошено. През 1798 г. отново претърпява пълна разруха. Тогава, по време на Френската революция имуществото му е конфискувано, а монасите са прогонени.

Именно затова символ на бирата е фениксът – митично създание, знак за прераждане и оцеляване. Днес абатството е действащ католически манастир, член на Ордена на премонстрантите, с около 30 монаси.

*Абатска бира е родово наименование за вид белгийски силен ейл, произведен в трапистки стил (под контрола на трапистки монаси), която обаче се прави от търговски (светски) пивоварни.

 CarlsbergGroup е четвъртата по големина пивоварна компания в света с широко портфолио от марки бира и други напитки. Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред осемте най-успешни марки бира в Европа. CarlsbergGroup има над 45 000 служители, а продуктите на компанията се предлагат на над 150 пазара.

Продуктовото портфолио на Карлсберг България включва разнообразие от първокласни бири – националните Шуменско и Пиринско, международните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, чешката BudweiserBudvar и немската пшеничена бира Erdinger. Перла в короната на Карлсберг България е сайдерът Somersby, който се произвежда и предлага в четири разновидности – ябълка, круша, къпина и нар.

 

Карлсберг България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева