НАЧАЛО » българия

Караджова: Боклукът може да заплаши националната сигурност

Столичани няма да плащат допълнителна такса за него

fb
3E news
fb
20-09-2010 09:45:16
fb

 

Боклукът на столицата може да се превърне в заплаха за националната сигурност, ако не правителството не намери добро решение за него. Това заяви министърът на околната среда и води Нона Караджова пред Нова телевизия. Тя изрази надежда, че политическите пристрастия ще бъдат туширани и местните власти ще вземат най-добрите решения. В края на миналата седмица общинския съвет в Пловдив се обяви срещу приемането на 30 хил. софийските бали и реши да оспори в съда решението на кабинета.

 

"Увеличение на такса смет ще има в онези градове, които не спазват Закона за местните данъци и такси от 1997г. В София, такса смет няма да се увеличава, защото в таксата са включени разходите, свързани с изграждането на система за битови отпадъци,"каза Караджова. Тя допълни, че около 90% от общините не са включили тези разходи в таксата. По думите й общините трябва да изградят съоръжения за компостиране на отпадъците.

 

Жителите там ще плащат по 3 лева на тон от 2014г. Средно в България се генерират около 300 килограма отпадъци годишно на жител. Основна част от такса смет се заплаща от компаниите.


По статията работи: