Икономическите щети от замърсяването на въздуха надхвърлят 5 трлн. долара годишно

Измененията в климата са сериозна заплаха за глобалното здравеопазване. Последствията водят годишно до смъртта на стотици хиляди, ако не и милиони хора. Измененията в климата са в основата и на различни заболявания, екстремни климатични явления, такива като горещините, сушата и наводненията, влошаването на качеството на въздуха и храните, се казва в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), представен на конференцията за климата, която се провежда в Катовице.

Авторите на доклада смятат, че за постигането на целите, заложени в Парижкото споразумение би помогнало на първо място подобряването на качеството на въздуха, който дишаме. Само от  прилагането на тази мярка към 2050 г. би могло да се предотврати смъртта на около един милион души годишно и да се икономисат значителни средства. Това е само едно от предимствата, за които ще допринесат усилията за борба с измененията на климата.

Ежегодно в света заради замърсяването на въздуха преждевременно умират около 7 милиона души. Икономическите щети надхвърлят 5 трилиона долара годишно.

В 15-те страни, на които се падат най-високите нива на емисиите от  парникови газове , последствията от замърсеният въздух се превръща в загуба от 4 % от БВП за системата на здравеопазване . За да се изпълнят задачите на Парижкото споразумение е достатъчно в същото време да се отдели само 1 % от БВП.

Експертите напомнят, че основната причина за глобалното затопляне и едновременно с това и замърсяване на въздуха е изгарянето на изкопаеми горива. В тази връзка Световната здравна организация подкрепя инициативата за преход към нисковъглеродни източници на енергия и смята, че те не само ще доведат до подобряване на качеството на въздуха, но и ще създадат нови възможности.

„Парижкото споразумение е силен международен договор в областта на здравеопазването“, заяви председателят на СЗО Тедрос Гебрейесус.
В доклада на СЗО има и препоръки към правителствата за това как в хода на борбата с измененията в климата да се максимизират ползите за здравето.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари