НАЧАЛО » българия

Изтича срокът за подаване на документи за строежа на "Южен поток" у нас

fb
3E news
fb
10-01-2014 11:01:00
fb

Крайният срок за подаване на документи за строителството на газопровода „Южен поток“ в българския му наземен участък изтича днес. Документи се приемат до 16:00 ч. Днес. Припомняме, че конкурсната процедура бе спряна веднъж, а подновяването й продължи два месеца. При предишната процедура се говореше, че седем кандидати са подали оферти, но други компании не са успели да се включат в предвидените кратки срокове. Това е накарало дружеството „Южен поток България“ да прекрати процедурата. Компанията, която бъде избрана, ще трябва да работи по много направления, защото търгът е за извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително – монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на газопровода.

В средата на декември бе увеличен и капиталът на проектната компания – от 15,7 на 397,6 млн. лв. Тогава Българския енергиен холдинг и „Газпром“ внесоха по 195,3 млн. лв. в дружеството. Целта е средствата да бъдат използвани за подготовка на строителството на тръбата.

Според министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на предстоящата среща между европейския комисар Гюнтер Йотингер и министъра на енергетиката на Русия Александър Новак трябва да се договори статутът на “Южен поток” и евентуални изключения, които да влязат като регулаторен режим.

Южен поток
строителство
България
По статията работи:

Георги Велев