Иван Цанков, AES: Подкрепяме либерализацията на енергийния пазар, но при наличие на механизъм за защита на инвестициите /допълнена/

ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ изпълнява стриктно договора за доставка на електроенергия, както и финансовите споразумения, заяви директорът на централата Красимир Ненов и също се обяви за запазване на интереса на инвеститорите

Иван Цанков
Източник: Ей И Ес България

Методиката за оценка на инвестициите в двете американски централи (ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3") е получена преди един месец в AES и тя се обсъжда, включително и при вариант за трансформация на пазара, тоест за излизане  на пазара електроенергия, при запазване на интереса на инвеститорите. Това обясни  пред журналисти изпълнителният директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“  Иван  Цанков в кулоарите на конференция, организирана от БФИЕК посветена на пакета "Чиста енергия" на ЕК. В отговор на въпрос той каза, че една част от инвестицията вече е изплатена, като това е започнало от момента на влизане на централата в експлоатация през 2011 г., но договорът е до 2026 г.

Договорите са валидни и се изпълняват, каза Цанков.  „Както каза и господин Шефчович, методиката, която ни беше предоставена преди около месец, е много обемна. В момента я разглеждаме. Така че, върви този процес по трансформирането на нашите договори към напълно либерализиран пазар, при пълно запазване на интереса на инвеститорите”, обясни той.

В отговор на въпрос, Цанков обясни, че в рамките на проведената днес среща с омбудсмана Мая Манолова са били предоставени данни за направените от двете централи инвестиции. Изпълнителните директори на двете т.нар. „американски“ централи обясниха, че в рамките на срещата са били обсъдени темите, свързани с инвестициите, направени от страна на ТЕЦ-овете  и комуникацията с Европейската комисия по отношение на т.нар. „държавна помощ“. Срещата с омбудсмана бе предизвикана, след като  работодателите преди седмица отправиха обвинения към централите.

 

Винаги сме казвали, че подкрепяме либерализацията на пазара, но при наличие на механизми за компенсиране на инвестициите, обясни още веднъж изпълнителният директор на ТЕЦ "AES Гълъбово" Иван Цанков в отговор на въпрос.

Директорът на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов от своя страна заяви, че централата изпълнява стриктно договора за доставка на електроенергия, както и финансовите споразумения.  Той припомни, че централите осигуряват значителна част от производството на електроенергия, както и, че са необходими, а произведената от тях електроенергия е от критично значение за сигурността на доставките. Красимир Ненов също застана зад тезата, че трансформирането на договорите трябва да съответства на интереса на инвеститорите. „Евентуалното трансформиране на договора по начин, по който той да се съответства и да бъде интегриран към либерализирания пазар, ще бъде резултат на преговори, които ще съхранят интересите на инвеститорите”, каза Ненов. Той обясни, че терминологията по отношение на бъдещето на договорите ще се занимават юристите.

От своя страна Цанков обясни, че вариантите за договорите са много – от прекратяването им до преразглеждане и запазването им в сегашния вид, както и, че AES има готовност  за дискутиране на всеки един от тези варианто.

Освен това Цанков бе ясен, че запазването на договора в сегашния си вид няма проблем, тъй като при него няма държавна помощ.

В отговор на въпрос дали излизането на централите може да доведе до повишение на цената на електроенергията, Цанков заяви, че не би трябвало да се стигне до промяна на цената на електроенергията.

По-късно пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни задълженията на страната ни, свързани с пълната либерализция на електроенергийния пазар, в частност засягаща и бъдещето на двата ТЕЦ-а.  „Сигурна съм, че в рамките на едни бъдещо преговори, които предстоят, след като колегите от двете централи се запознаят с методиката, ще се стигне до най-добре решение и за двете страни“, каза Петкова.

 

Междувременно от пресслужбата на омбудсмана съобщиха, че повод за срещата с шефовете на "американските централи" е "жалбата на представители на Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, които в качеството си и на граждани поискаха от омбудсмана да предприеме действия по отношение на договорите с „Ей и Ес ЗС Марица Изток 1“ ЕООД  и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия".

"На днешната среща омбудсманът чу позицията и на „американските централи“ в лицето на изпълнителния директор на „Ей и Ес България“ Иван Цанков и Красимир Ненов, изпълнителен директор на „Контур Глобал Марица Изток 3“. Те припомниха историята на подписването на въпросните договори, с участието на няколко правителства и подчертаха ползите от дейността им за обществото и направените инвестиции.

Изпълнителните директори заявиха готовност да трансформират договорите, така че да се запазят интересите на инвеститорите и на българските граждани, както и да излязат на свободния енергиен пазар.

На срещата те посочиха още, че в момента тече предварително проучване на договорите в Европейската комисия.

Омбудсманът смята, че отговорните държавни институции до момента нямат единна, ясна и обоснована позиция по отношение действието на договорите. Няма откритост и прозрачност в действията им. Няма яснота относно:

- направени ли са необходимите икономически, финансови и правни анализи относно действието на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и за възможностите за тяхното прекратяване.

- какви действия са предприети и на какъв етап се намират, с цел гарантиране на обществения интерес.

- на какъв етап е процедурата, предприета от ЕК за одобряване на методика за компенсиране при прекратяване на договорите.

Отговорите на тези въпроси са наложителни, с оглед осигуряване прозрачност в действията на институциите, както и предоставяне на информация какви ще бъдат последиците за българските граждани при евентуално запазване или прекратяване действията на тези договори.

За да защити интересите на българските граждани, омбудсманът ще инициира среща между отговорните държавни институции – министерствата на енергетиката, на финансите, КЕВР, НЕК, БЕХ и ЕСО, парламентарната комисия по енергетика, работодателските организации и ръководителите на „американските централите“, се казва в прессъобщението на омбудсмана до медиите.

 

 


Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари