Иван Иванов: Разширените правомощията изискват нов административен капацитет с нови компетентности и функции - това към момента ние не го притежаваме

Ще поискаме от CEZ AS да ни кажат изрично дали сделката е финализирана, или не е, заяви председателят на КЕВР

Тъй като няма критерии, по които КЕВР да се ръководи при произнасяне на становище  за сделки с над 20% от капитала на енергийните дружества, регулаторът ще търси официални писмени становища  на държавните органи. Това се отнася както за сделката за ЧЕЗ, така и за бъдещи сделки. Това стана ясно от коментара на председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти.

По-рано днес депутатите от Народното събрание при гласуване на измененията в Закона за енергетиката приеха текст, който дава правомощия на КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред.

Припомняме, че остава неясно дали този текст ще има ретроактивно действие и дали това няма да е в нарушение на редица правни норми. тъй като според информацията досега купувачът на активите на ЧЕЗ в България „Инерком“ има сключен окончателен договор с чешката ЧЕЗ Груп.
В отговор на въпрос дали регулаторът ще се захване със сделката с активите на ЧЕЗ доц. Иванов каза, че не може да прави коментар, като допълни, че ще иска и писмен отговор от чешката компания за статута на договора.

„Не мога да направя никакъв конкретен коментар, защото първото нещо, което е необходимо е да изчакаме публикуването на закона. Знаете, че има процедура, когато законът бъде публикуван и влезе в действие, той трябва да бъде приложен. Съгласно Конституцията на Република България всички държавни органи, както и граждани са задължени да изпълняват закона. Ние ще го изпълним, като относно това, какво ще се случи с нашите правомощия, касателно сделката за ЧЕЗ ще обсъдим, ще проведем и съответни консултации и след това ще излезем със съответно становище", заяви предеседателя на регулаторната комисия.

"За момента наистина нямаме яснота по причина, че по нашето настояване в закона да се разпишат текстовете и критериите и параметрите, по които да вземе решение КЕВР, не беше направено. Очевидно решението ще се взема въз основа на становища, в писмен вид, официални, от всички  държавни о всички органи и организации, които имат отношение не само към тази сделка, но и към съответно бъдещи сделки , по които трябва да се произнася КЕВР. Все пак да уточня, че ако законът влезе в сила в сегашният си вид, основното, което за нас е особено важно, е да се адресира писмо до собствениците на CEZ AS, Прага, в което те да ни кажат изрично, в писмен вид дали сделката е финализирана, или не е и оттам вече ще следват други наши действия. За момента по-различен коментар от този не мога да направя", коментира Иван Иванов.

В отговор на въпрос дали не са прехвърлени твърде големи отговорности на КЕВР, с които депутатите на практика си „измиват ръцете“, Иванов каза, че „не иска да коментира решения на Народното събрание“, защото те „влизайки (закона ) в сила изискват да ги изпълняваме“. „Моето становище не само по този текст, но и по други по сега приетите поправки аз съм го изразил и публично и отделно в писмени становища на комисията ние сме изказали всичките си съображение , включително и възраженията по някои от текстовете. В крайна сметка законодателите са взели това решение", каза още той.

От една страна изискването, както по този текст, така и по други текстове в промените от Закона с възлагане на нови правомощия на комисията може да се тълкува и като израз на доверие към комисията като орган, който може да отговори на определени обществени очаквания. От друга страна трябва да се има предвид, че всеки държавен орган, в това число и КЕВР, имат строга определена рамка – при нас от Закона за енергетиката, в която се простират нашите правомощия. Разширяването на тази рамка изисква действия, които към момента може само да ги отправим в бъдеще, а именно, че се иска нов административен капацитет с нови компетентности и съответно нови функции. Това към момента ние не го притежаваме. Надявам се, че промените, които бяха направени в Закона (за енергетиката), относно статута на КЕВР и възможността да има самостоятелен бюджет, които обаче ще влязат в сила едва от 1 януари (2019 г.) с приемане на новия бюджет на РБългария, ще ни дадат възможността да попълним състава по начин, че да изпълняваме новите си задължения. Докато това не стане , ние наистина сме в невъзможност директно, начаса да изпълняваме част от новите отговорности на комисията.

Председателят на КЕВР припомни също така, че чака отговор от "Топлофикация София" по поставените въпроси и през следващата седмица ще коментира високите сметки, от които се оплакват граждани.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари