Иван Иванов: Три са възможностите за намаляване на цената на газа

Три са възможностите за намаляване на цената на природния газ. Това коментира в рамките на специално свикан брифинг за цените на топлинната енергия, която поскъпва заради увеличението на цената на синьото гориво председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Първата от тези възможности е постигане на по-добри договорености в рамките на започналите преговори между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, първата фаза на които се проведе през миналата седмица. Иванов изрази надежда, че  при продължаването на тези преговори и при съдействието на Европейската комисия страната ни да постигне по-добри показатели не само за цената на газа, но и по други показатели.

„Как може тенденцията за непрестанното увеличаване на цената на суровия петрол и респективно на природния газ да бъде коригирана за потребителите в България? На първо място – това са започналите преговори с „Газпром Експорт“. Първата фаза от тях беше проведена през изминалата седмица. Надявам се, че в рамката на тези преговори България ще договори по-добри условия за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“, уточни той и впоследствие визира и факторите, които могат да са от полза за българската позиция.

Втората възможност е чрез осъществяване на внос на природен газ от румънската „Трансгаз“ през интерконектора с Румъния. Позовавайки се на съобщение на Европейската комисия, председателят на енергийния регулатор съобщи, че румънската газова компания „Трансгаз“ в отговор на упреците, че не осъществява доставки на природен газ за съседните страни е заявила, че ще поеме от 1 юли 2019 г. ангажимент за доставка на 1,5 млрд. куб м природен газ през изградената междусистемна газова връзка Русе-Гюргево (интерконектора с Румъния). Председателя на КЕВР припомни, че интерконекторът е готов, но не може засега да се използва, заради необходимостта от изграждане на компресорна станция на територията на Румъния.

„Това (ангажиментът на Трансгаз) означава, че румънската страна ще изгради компресорна станция“, каза председателят на КЕВР.

„Второ – само преди седмица, в резултат на подозренията на ЕК, че „Трансгаз“ злоупотребява и пречи на износа на природен газ от Румъния към други държави членки, „Трансгаз“ поемат няколко важни ангажимента, които засягат Република България, а именно, че ще предостави максималния наличен капацитет на ползвателите на мрежата за износ на газ от Румъния към Унгария и към България.

Считано от 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд куб/м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе“, заяви още доц. Иванов.

Освен  това по думите на Иван Иванов, „Трансгаз“ се ангажира и с гарантиране на капацитет от 1,8 млрд. куб м през Негру вода.

„От 31 декември 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.8 млрд. куб/м между Румъния и България за румънски износ на газ по сушата към България чрез връзката между румънската национална преносна система и международния преносен газопровод“ каза той.

В допълнение председателят на КЕВР съобщи още и за ангажимент на румънската страна по отношение на цените.

„Минималната цена за резервиране на капацитета в точките на междусистемно свързване с България ще бъде равна на референтната цена за резервиране на капацитет на собствената територия. Тоест на румънска територия няма да има никакви допълнителни такси“, каза той, като допълни, че  капацитетът, който е готов да гарантира румънската страна е повече от потребяваното количество природен газ в България, доставяно досега от „Газпром Експорт“.

Така по думите на председателя на енергийния регулатор, България още през 2019 г. ще може да се ползва от алтернативни доставки на синьо гориво. Той изрази надежда, че тази информация ще е от полза за страната ни и при договаряне на цените на природния газ с руската компания „Газпром експорт“.

Третата възможност, на която се позова председателят на КЕВР е свързана с подписаното споразумение с регулаторите в България, Гърция, Македония, Черна гора и Сърбия за създаване на консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услуги.  „Основната цел е създаване на пътна карта на либерализация на търговията с природен газ и допринасяне за изграждане на газовата инфраструктура на Балканския регион. Това споразумение е отворено и за други страни“, каза той.

По думите на Иванов инициативата ще даде възможност и за създаването на регионална борса на природен газ, „защото България ще изгради газов хъб „Балкан“.

Може би повече подробности по тази тема ще станат ясни на межднародната газова конференция, която организира Румъния на 6 ноември.


По отношение на цените на топлинната енергия, утвърдени на днешното закрито заседание, председателят на КЕВР уточни, че средно за страната  увеличението е  6,72% за последното тримесечие на 2018 г.

Увеличението на цената за топлинната енергия с гореща вода за последното тримесечие на 2018 година ще бъде както следва: „Топлофикация – София“ ЕАД – 7,97%; „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%; „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4,66%; „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4,88%; „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2,28%; „Топлофикация Враца“ ЕАД – 6,32%; „Топлофикация ВТ“ ЕАД – 4,39%; „Топлофикация Разград“ ЕАД – 5,35%; „Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6,21%; „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2,55%.

„След като беше прието повишението на цената за природен газ за последното тримесечие на 2018 година, всички потребители ще заплащат повишена цена от не повече от 8% за него. Въз основа на това решение, днес КЕВР прие изменение в цените на топлинната енергия на топлофикациите в страната.

Цените се повишават с между 2,28% и 8,57%.

„Относно изменението на цената на топлинната енергия искам да отбележа следното: Получихме различни декларации, в които се говори, че в България се повишава цената на природния газ, след като цените в Европа остават непроменени. От 29 септември 2017 г. до 28 септември 2018 г., освен промяната в курса на долара, промяната в цената на суровия петрол, която е ценнобразуваща във формулата се е променила с почти 44%.

Второ – промяната на цената засяга само топлофикации, които работят с природен газ. 4-те топлофикации, които работят с въглища остават с непроменени цени. Това са „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД“, заяви още председателят на КЕВР.

 

В допълнение Иван Иванов уточни, че до края на октомври ще бъде разгледана и цената на електрическата енергия. Въз основа на данните от Фонд Сигурност на електроенергийната система няма да има промяна на цена „задължение към обществото“, стана ясно по-рано от доклад на работната рупа към КЕВР.

Председателят на енергийния регулатор отказа засега да прави прогноза за цената на газа за следващото тримесечие, тъй като по думите му е много рано да се каже в каква посока ще се промени стойността на петрола, от който зависи и дали ще има скок или спад в стойността на синьото гориво през следващото тримесечие.

 

Справка на КЕВР показва, че цената на газа от „Булгаргаз“ за IV тримесечие през 2017 г. (от 29 септември) е била 343,22 лв. за 1000 куб м при котировка на долара от 1,65664 , стойност на петрола сорт Brent – 57,54 долара за барел.

За сравнение на 29.09. 2018 г. цената на газа от „Булгаргаз“ от 456, 65 лв. за 1000 куб м за IV тримесечие на 2018 г. са при котировка на долара от 1,68956 (разлика спрямо септември миналата година 1,9 9%), цена на барел петрол сорт Brent – 82,72 долара (увеличение от 43,76 %).

Разликата между цената на газа от „Булгаргаз“ от IV тримесечие на 2017 г. и IV тримесечие на 2018 г. е 33,05 %.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари