НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Няма нищо скрито в дейността на КЕВР

Средното увеличение на топлинната енергия се очаква да бъде 6,72 %

fb
3E news
fb
26-09-2018 12:34:00
fb

Няма нищо скрито в дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Така председателят на енергийния регулатор отговори на омбудсмана Мая Манолова, която в рамките на днешното заседание на комисията отново отправи призив за максимална прозрачност.

В рамките на заседанието, на което бяха разгледани промените в цените на топлинната енергия, вследствие на повишението на стойността на природния газ с 13,89 % омбудсманът заяви, че „очаквано и неизненадващо повечето от топлофикациите са доволни, но не може да кажем същото за гражданите“. Докладът на регулатора по думите на Манолова противоречи на самия правилник на КЕВР, тъй като, „трябва да съдържа анализи и оценки на експертите“, а такава няма, с изключение на едно.  Тоест противно на изискването за прозрачност, такова  липсва, констатира тя.
Работната група, изготвила този доклад е започнала и приключила преди да има решение на КЕВР за цената на природния газ, което е в противоречие, тоест под въпрос е колко обосновано е решението на КЕВР за цената на топлофикациите, каза Манолова. Тя обясни, че експертите на омбудсмана са направили изчисления според цените от юли 2015 г., когато цената на природния газ е била 484 лв. за 1000 куб м и според цените обсъдени на 25 септември - 465 лв. , като с разходите за пренос, достъп и пр. Са също като през юли 2015 г. Но разликата в цената е  на парното е 20 лв. Сега е 92,85 лв. при инфлация от 4-5%. И момента цената на парното е с 16 % по-висока от тази през 2015 г. С направеното днес предложение ще надхвърли 20 %. Тоест с 93 лв. срещу 73 лв. , или с 20 % повече, каза Манолова.

През октомври 2017 г. цената на газа намаля с 15 %а на парното със 7 % Такива прецеденти е имало и през предишни години, заяви още тя и постави въпроса защо при една и съща цена на газа имаме над 20 % по-висока цена за парното. Като омбудсман съм притеснена за цените и на последващите други стоки и услуги, заяви тя, обяснявайки с това и питането си.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в отговор на въпросите, повдигнати от Манолова припомни, че е поканил експертите на омбудсмана да посетят съответните дирекции към регулатора, където могат да се запознаят подробно с изчисленията на експертите. Огласяването на част от данните не е направено, заради класифицирана информация, припомни той. Тъй като основно Манолова посочи пример с Топлофикация София, председателят на енергийния регулатор обясни, че от 2015 г. досега Топлофикация София е извършила инвестиции в модернизация на дружеството от порядъка на 60 млн. лв. и няма как те да не бъдат признати.

Освен това Иванов припомни, че през времето до 2015 г. е плащана т.нар. „такса спокойствие“  от всички граждани, която означаваше задържане на реалното повишение на цените на топлинната енергия в столицата. „Тази несправедливост ние повече няма да въведем в действие“, категоричен бе Иван Иванов. Той призна, че наистина е призната инфлация от 5 % , но реално увеличението на цената на топлинната енергия за потребителите ще е около 8 % за двете услуги – парно и топла вода.

Друго основание, което изтъкна Иван Иванов е това, че за пръв път Топлофикация София вече плаща цената на въглеродните емисии. През 2015 г. не са плащани въглеродни емисии, докато сега за това дружеството ще трябва да плати 12 млн. лв.  

„Няма нищо скрито в дейността на КЕВР“, категоричен бе Иван Иванов.

Той припомни, че регулаторът е участвал в изготвянето на модела за енергийно уязвими потребители и изрази виждане, че при либерализацията на пазара този модел трябва да се въведе.

В отговор на въпрос дали Топлофикация София ще може да си купува синьо гориво от „Булгаргаз“ при положение, че е в технически фалит, Иванов отговори, че „да, задълженията са над 100 млн. лв.,“ „Но вие знаете, че бе извършена цесия и това дава възможност на  Топлофикация София да започне да се изчиства по малко. Ние (КЕВР) не може да сме причина за състоянието на Топлофикация София“, каза още той.

Колкото до топлофикационните дружества, представителят на EVN Топлофикация Пловдив Симо Симов изрази притеснение по отношение на направената в доклада на работната група оценка на регулаторната база на активите и изчисляването на високо ефективното производство. Излиза, че ще трябва да дотираме потребителите, каза той.

Смятаме, че сме ощетени с около 300 хил. лв., заяви от своя страна представителят на Топлофикация Плевен.
С изключение на Топлофикация София всички дружества се оказа, че имат някакви възражения. Те трябва да внесат становищата си по тях до 27 септември.

КЕВР ще излезе с окончателно решение за цените на топлинната енергия на 1 октомври.
Според сегашните предложения ето как ще изглежда увеличението на цената на топлинната енергия за различните топлофикационни дружества при средно увеличение от 6,72 %:

Топлофикация София – 7,97 %
ЕВН Топлофикация Пловдив – 8,57 %
Топлофикация Плевен – 4,66%
Топлофикация Бургас – 4,88 %
Веолия Енерди Варна – 2,28 %
Топлофикация Враца – 6,32 %
Топлофикация ВТ  – 4,39 %
Топлофикация Разград – 5,35 %
Юлико Евротрейд – 6,21 %
Овергаз Мрежи – 2,55 %

Без промяна остават цените на топлофикациите в Русе, Перник, Сливен, Габрово.

КЕВР
Цена на топлинната енергия
парно
топла вода
цена на природния газ
омбудсман
Иван Иванов
Мая Манолова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева