НАЧАЛО » българия

"Зелен" образователен център отваря врати в Шабла

Районът на Шабла е с международно значение за опазването на над 250 вида растения и животни

fb
3E news
fb
12-04-2011 01:01:29
fb
Зелен образователен център ще бъде официално открит на 18 април в Шабла, съобщиха от общинския пресцентър.  Той е създаден през периода 2009 – 2011 година по съвместен българо-норвежки проект.

Зеленият образователен център се намира в най-старата постройка в Шабла, която е архитектурен паметник на културата с местно значение. Сградата, известна като "Старото училище" или "Пансиона", и прилежащият й парк са обновени и адаптирани към новите й специфични функции на образователен и информационен център за природазащитна и туристическа дейност. Разполага със зали за лекции и експозиции, в които ще има възможност да се представя биологичното разнообразие и културно-историческото наследство на района. Жителите и гостите на общината ще могат да ползват и модерна интернет зала със система за on-line наблюдение на влажните зони чрез камери.

В района на Шабла се намират две от най-значимите и отлично съхранени крайбрежни влажни зони в България с международно значение за опазването на над 250 вида растения и животни – Дуранкулашкото и Шабленското езеро. През зимата те приютяват над 80% от световната популация на червеногушата гъска. Освен за директно наблюдение на езерата от Зеления образователен център IT-системата ще е в помощ и на държавните контролни органи, които следят за спазването на екологичното законодателство.

"Проектът, който започнахме през април 2009 г. и завършваме сега, може да бъде използван като модел за управление на природните територии от общините в цялата страна", смята кметът на община Шабла Красимир Кръстев.

"Горд съм, че направихме модерен многофункционален център, в който всеки ще може да намери както полезна информация за природното многообразие на региона, така и място за кратък отдих край езерната зона, която сме създали", допълни той.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Община Шабла е водеща в изпълнението му, а партньори са норвежката община Сондреленд, консултантска компания Дикон Груп и Българското дружество за защита на птиците.
По статията работи: