НАЧАЛО » българия

Зелен коридор без строителство в Стара Загора поискаха от сдружение "Запазете Бедечка"

Общият устройствен план предвижда непаркови зони в зелените площи

fb
3E news
fb
07-11-2020 10:11:59
fb

 

Единно парково пространство по поречието на река Бедечка – от Средна гора до индустриалните зони на Стара Загора, поиска гражданската мрежа „Запазете Бедечка“ в  становище по повод публикувания проект за нов цялостен Общ устройствен план на Стара Загора, съобщи stzagora.net. Зеленият коридор по поречието на река Бедечка е fakt, но трябва да се опази от нови излишни намеси. Проблеми се очертават и в други старозагорски паркове. Гражданите напомнят, че е важно между големите старозагорски крайградски паркове да има ефективни зелени връзки – стара градоустройствена идея в града, наричана “зелена огърлица”.

 

В обществено обсъждане преди дни проектантите на новия план потвърдиха отреждането на Бедечка като парк и подкрепиха тази посока, която администрацията следва от няколко години. Урбанистите припомниха също, че не предвиждат преминаването на булевард през парка – една от основните опасности.

Съществуват още няколко важни проблема. Например в плана са предвидени непаркови зони около няколко частни обекти по брега на езерото – хотел и две други постройки. В територии на публична общинска собственост и паркова среда подобно обособяване на парцели е конфликтно. Защитниците на зелените зони дават подобни примери с парцели и огради и в другия голям старозагорски парк Аязмото.

В проекта на плана по Бедечка са предвидени и смесени зони, както и зони за строителство в най-северните части на парка, около някогашния ресторант „Лешника“. Според природозащитниците там също следва да се даде приоритет на чист парк, без смесени зони – за да няма прегради в зеления коридор.

Проектът за план е предвидил и улици в зелената площ, както и няколко по-дребни намеси. Всички те пречат на пълноценното развитие на парка. От „Запазете Бедечка“ отново напомнят, че е важно да не се допуска булевард през парк „Бедечка“, който допълнително би затруднил връзката с парк „Зеления клин“. Гражданите настояват и за повече защита на зелените площи по реката във вътрешността на града.

Допълнително да се защити и парк „Бранителите на Стара Загора“ – там има богати парково залесени територии, които са част от силуета на града при входа му, но попадат в зони, определени за застрояване.

Природозащитниците припомнят и няколко проблемни зелени места в самия град и се обявяват за повече пешеходни зони в центъра на Стара Загора. Специално внимание е обърнато на опасността от ново застроаване в самия културен център на града.

"Грийнпийс" подкрепи борбата на старозагорци за запазване на отредения за застрояване парк "Бедечка" в града. В отворено писмо до местните и националните институции от българския офис на организацията заявяват готовност да подкрепят редица протестни акции и да запознаят международните институции с проблема, съобщиха от "Запазете Бедечка".

"Грийнпийс" припомнят, че голяма част от 400 дка зелена площ е заплашена от противоречив план за застрояване, който се основава на смущаваща реституция на земеделски имоти в парка. Досега в Стара Загора имаше различни протестни акции, подкрепени от учени, от природозащитни организации като "Зелени Балкани", от феновете на местния "Берое". "Грийнпийс" припомнят едно от възможните решения по казуса - вариант, предложен от автора на общия устройствен план на Стара Загора доц. д-р арх. Борислав Борисов, който е в полза и на собствениците на терени в зелената площ, и на обществения интерес. Решението засега е отбягвано от местните институции.

Запазете Бедечка
Грийнпийс
Стара Загора
Общ устройстен план
По статията работи:

3E news