НАЧАЛО » българия

За пари от еврофондовете ще се кандидатства по електронен път

Брюксел предупреди България, че ще загуби пари, ако не ускори ОП"Транспорт"

fb
3E news
fb
28-10-2010 07:19:32
fb

Кандидатстването с проекти за финансиране от еврофондовете ще става по електронен път, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред БНТ. Това ще стане благодарение на информационна система, която от 26 октомври дава достъп до информацията за всички проекти в България по усвояване на средствата по 7-те оперативни програми.

 

"Системата ИСУН съхранява данни за всеки договор, за всяко плащане с европейски пари, съдържанието на всеки проект, проверките и резултатите от тях, както и регистрираните нередности, каза министърът. Той подчерта, че няма друга страна-членка, която да предоставя публично толкова много информация за усвояване на европейските средства. Това се прави, за да се предаде "плът на тези пари", обясни Дончев.

Следващата стъпка е тази система да се интегрира със системата на земеделското министерство, за да стане достъпът по усвояването на средствата още по-прозрачен. До края на годината поне по души от всяка община ще бъдат обучавани не само за подготовка, но и за изпълнение на европейски проекти, уточни той. От кандидатствалите 14 общити,все още няма нито един одобрен проект. Министърът даде за пример като най-добри в управлението на проекти са Габрово, Варна, Бургас и Ловеч.

Европейската комисия вижда подобрение в управлението на еврофондовете в България, заяви за БНР Реналдо Манметс, който отговаря за страната ни в дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. Той обясни, че подобрена прозрачност и комуникацията с комисията. Според него най-сериозният проблем, който остава пред страната ни, е свързан с оперативна програма "Транспорт", където, ако работата не се ускори значително, страната ни едва ли ще успее да усвои предвидените средства.

До момента по транспортното министерство са усвоени едва 4.6% от средствата, през следващата година България усвояването на средствата трябва да достигне 10%, за да не загуби страната 1.5 млрд.евро.


По статията работи: