НАЧАЛО » българия

За нефтеното находище в Хан Аспарух открито от консорциума, начело с Тотал - само фактите

fb
3E news
fb
31-10-2016 01:20:00
fb

Автор:Илиян Василев

Френската компания Тотал, водеща проучвателните и сондажни работи в блок 1-21 блок Хан Аспарух с площ 14,220 квадратни километра, на консорциума, в който влизат и австрийската ОМВ, и испанската Репсол, обяви изключително кратко, сред множеството подробности, които съдържа финансовия отчет на компанията за третото тримесечие на 2016 година, за откриването на нефтено находище - продуктивен пласт - при сондажа в дълбоководната зона на българската икономическа зона в Черно море.

Сондажът носи името Полшков-1 и бе реализиран от платформата Нобъл Глоубтротър II при сондажни работи, които започнаха през месец май т.г. Сондажът се намира на 85 километра навътре в морето и като сложност е без прецедент в дълбоководното сондиране в България - воден слой от 2000 м и скални структури от още 4000 м.

За сравнение сондажът Домино-2 в блока Нептун в съседните румънски териториални води бе реализиран при воден слой от 800 м и обща дълбочина от 3000 м.

Трябва да се подчертае, че анонсираният в отчета на Тотал резултат е предварителен, подлежи на допълнителна оценка и анализ, преди да бъдат съобщени отново предварителни прогнозни оценки за запаси, които трябва да предшествуват нова информация относно бъдещите стъпки на компанията - оценка на икономиката на бъдещ добив въз основа на наличните и приложими технологии и методи, и чак тогава евентуални решения за нови сондажи и нови анализи.

Отсъствието на данни за наличие на природен газ се обяснява с липсата на достатъчно данни и предварителния характер на анализите.

В публикувания 30-страничен отчет, има изречение посветено на резултатите от проучванията в блока Хан Аспарух, което гласи:

"Откритие на нефт в Черно море (България), разкриващо продуктивен хоризонт".

Това е първият случай, в който Тотал дава официална информация за резултатите от проучвателните работи и сондажа в блока Хан Аспарух.

 

По информация от бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и Черноморски регион

Тотал
блок Хан Аспарух
нефт
петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева