НАЧАЛО » българия

Жечо Станков: Гарантирането на сигурността на газовите доставки при приемливи за потребителите цени е без алтернатива

fb
3E news
fb
26-05-2016 06:38:00
fb

Гарантирането на сигурността на газовите доставки при приемливи за потребителите цени е без алтернатива“. Това каза заместник министърът на енергетиката Жечо Станков при откриването на конференция за газовия сектор, организирана от търговската служба към посолството на Франция в България. „Правителството работи активно и последователно за развитие на междусистемната свързаност, разширяване на собствения добив и модернизиране на газопреносната мрежа“, допълни още Станков. По неговите думи, това е пътят за гарантиране на енергийната независимост на страната.

Пред участниците във форума заместник-министърът припомни, че България е инвестирала повече от 100 млн. евро за модернизацията и рехабилитацията на националната газова инфраструктура и продължава усилията си в тази посока. „Ние имаме сигурен партньор в лицето на ЕС при тези наши усилия“, допълни заместник- министърът и поясни, че модернизацията на газопреносната мрежа, както и проектите за междусистемни връзки на България със Сърбия и с Гърция са включени сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ.

Ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност има и развитието на собствения добив на нефт и природен газ“, изтъкна заместник-министър Станков. Той припомни напредването на проучванията в блок „Хан Аспарух“ в Черно море, както и приключения конкурс за проучване на блок „Силистар“ като част от най-сериозните стъпки за реална диверсификация.

газови доставки
газова инфраструктура
Жечо Станков
По статията работи:

Маринела Арабаджиева