Временната комисия за ЧЕЗ иска информация от българските банки, заявили подкрепа за сделката

Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ е изискала информация от всички български банки, за които изтече информация – впоследствие опровергана, че ще финансират сделката между „Инерком” и чешката енергийна компания. Според председателя на комисията Жельо Бойчев /БСП/ целта е да се уточнят детайлите на финансирането. Бойчев заяви, че Бойчев, ако банките не върнат отговори, които съдържат информация по същество, ще се търси съдействие от банковия надзор на БНБ.

Комисията иска и пълна информация от прокуратурата за всички фирми в който участват Гинка Върбакова и съпругът ѝ, както и справка за разследвания за убийство Никола Молчан, за когото стана ясно, че е участвал като преводач на разговорите в Прага между „Инерком” и ЧЕЗ.

Жельо Бойчев обясни, че освен пълна проверка на „Инерком”, комисията иска да знае детайли и за втория потенциален кандидат – индийската компания „Индиън пауър”, която би била следващият фаворит, ако сделката с „Инерком” пропадне. Освен това в рамките на следащото заседание на временната комисия по искане на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще се обсъжда и социалното измерение на сделката. Синдикатите искат информация и гаранции, както за социалните аспекти по отношение на служителите в дружествата, така и за потребителите. Припомняме, че от "Инерком" вече официално заявиха, че се предвижда запазване на състава. 

От Първа инвестиционна банка (ПИБ) са потвърдили, че са издали писмо за подкрепа на „Инерком“ през декември 2017 г. Стойността, с която ПИБ е заявила готовност да подкрепи дружеството по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България, е 80 млн. евро, съобщи Бойчев. По думите му писмото е с дата 18 декември 2017 г., като банката уведомява, че е запозната с избора на „Инерком“ за придобиване на активите на ЧЕЗ  още на 30 ноември 2017 г.

Първата основна цел на временната комисия за ЧЕЗ и дейността й  досега бе съсредоточена върху две направления. Първото - приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 г., последващата продажба на миноритарните пакети от по 33 % през 2012 г. , какъв е резултатът от тази приватизация, изпълнени ли са целите на приватизацията на приетата Стратегия за приватизация на ЕРП-та от 2003 г., какъв е следприватизационният контрол по договора за приватизация.

Второто  касае настоящите намерения за придобиване на активите на ЧЕЗ в България, а именно подробности за купувача, какъв е произходът на средствата, с които ще бъде евентуално сключена тази сделка, какви са действията на българските институции в целия процес по продажба на активите на ЧЕЗ Груп в България.

В тази връзка бяха проведени три заседания на временната комисия, от които едно закрито и две открити, каза Бойчев, като уточни и изслушаните досега лица – председателят на КЕВР, министъра на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, а в рамките на закритото заседание – представители на ДАР ДАНС. Бойчев допълни, че приетият принцип на работа е търсене на максимална информация, включително чрез задаване на допълнителни въпроси до вече изслушаните институции.

Тази седмица изпратихме още едно писмо до Министерство на енергетиката, в което искаме информация в каква степен са изпълнени заложените цели на правителството в приетата Стратегия за приватизация на ЕРП-та в Североизточна България, приета с решение на Народното събрание от 2003 г. Поискал съм информация от Министерство на икономиката. Също тази седмица. С копие включително и решения и заповеди, съхранявани в министерството за раздържавяването на ЕРП-та, както и последващата приватизация на дружествата – ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България“, обясни Бойчев.

Той допълни, че е поискана и справка за изплатения досега дивидент на държавата (от 2004 до 2017 г. вкл). По думите му, с писма е поискана информация и от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Желанието е „тя да касае провежданата приватизация чрез публично оповестен конкурс на 67 % от капитала на Електроразпределение столично, Електроразпределение София, Електроразпределение Плевен. Информацията следва да включа информация за предварителните квалификационни изисквания за кандидатите за участието в конкурса, етапите на провеждане на конкурса, определянето на кандидатите, начина на формиране и избор и участника спечелил конкурса. След това сме поискали в същото писмо и информация относно публично предлагане на дела  на държавата възлизащ на 33 % в ЧЕЗ и ЧЕЗ Разпределение. Също информацията трябва да включва процедурата, провеждането на процедурата за избор на инвестиционен посредник и купувача, както и прилагането на следприватизационния контрол“, каза Бойчев, като уточни, че тази информация вече е постъпила в комисията.

По отношение на КЕВР председателят на временната комисия за ЧЕЗ уточни, че се търси допълнителна информация за направените инвестиции от страна на чешката компания от 2005 г. досега и дали и как те са оказали влияние върху качеството на услугата. Информация е поискана също така от АДФИ и КФН. В допълнение се иска и информация от чешката държава, свързана с произхода на средствата за сделката с ЧЕЗ.

Следващото заседание на временната комисия за ЧЕЗ ще бъде на 17 април, като на него са поканени и вече са приели да участват и представители на „Инерком“, уточни още Бойчев. Освен това ще се настоява за удължаване с още 30 дни на дейността на временната комисия, поради необходимостта от обработка на масива от документи. Вероятно е заради сделката с ЧЕЗ да се искат и промени в правомощията на КЕВР, каза още депутатът от БСП и председател на временната комисия, но без да конкретизира.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари