ЕК и ЕЦБ: България не е готова за еврозоната

Най-бедната страна в Европейския съюз се нуждае от всеобхватни реформи, за да доведе икономиката си до необходимите изисквания, според централните банкери на ЕС

Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) охладиха днес надеждите на България за скорошно присъединяване към еврозоната. Българските власти изразиха желание страната им да влезе в двегодишната "чакалня" за еврозоната през тази година.

В доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години се посочва, че страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са готови да приемат еврото.

Според ЕЦБ пък най-бедната страна в Европейския съюз се нуждае от всеобхватни реформи, за да доведе икономиката си до необходимите изисквания. Това е посочено в огласения днес доклад на централните банкери на ЕС за напредъка на страните членки на ЕС, които още не са се присъединили към 19-членния валутен съюз , предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

България е с нисък бюджетен дефицит и държавен дълг и вече е обвързана националната си валута с еврото, отбелязва АП. ЕЦБ обаче изразява безпокойство от голямата задлъжнялост на бизнеса, от корупцията, слабото образование и ниската професионална квалификация.

Решението за влизане в т.нар. чакалня се взима задължително от политическите ръководители на еврозоната, но докладът на ЕЦБ ще подсили скептицизма към българската кандидатура, изтъква АП.

В доклада на ЕК е посочено, че страната ни покрива три икономически критерия - за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви, предаде БНР. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз.

"Три от тези страни - България, Хърватия и Швеция покриват всички номинални критерии за влизане в еврозоната, като изключим този за обменния курс. В този контекст ние приветстваме усилията на българските власти да се присъединят към механизма ЕRМ 2, за да отговорят на тези критерии", коментира Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от националното радио.

За да бъде приета една страна в еврозоната, тя трябва да е била в т.н. нейна чакалня ЕRМ 2 поне 2 години. Механизмът ЕRМ е създаден, за да гарантира, че обменните курсове между еврозоната и останалите европейски валути не прекъсват икономическата стабилност в общия пазар, както и да помогне на страните извън еврозоната да се подготвят за влизането си в нея.

По-рано Ройтерс обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари