НАЧАЛО » българия

ЕС няма да позволи на Гърция да запази данък от 26% върху сделките и транзакциите за България и Кипър

fb
3E news
fb
05-04-2015 04:25:00
fb

 

Европейският съюз няма да позволи на Гърция да запази 26-процентния данък върху сделките и транзакциите за България и Кипър, прогнозира председателят на българо-кипърската бизнес асоциация Ксениос Ксенопулос, цитиран от БНР.

„Тези 26 процента се предполага да бъдат налагани върху внесените в страната стоки и услуги от страни като Кипър и България в Гърция. В момента гръцкото правителство полага много усилия за стабилизирането на финансите на страната или по-скоро за оцеляването, но аз не смятам, че ще има сериозни приходи от този данък. Даже мисля, че той по-скоро ще окаже негативно влияние. Може да се окаже, че някои предприемачи ще опитат да заобиколят данъка, да навлязат в сивия сектор, за да намалят тежестта му върху бизнеса“, каза Ксенопулос.

В началото на тази седмица българското финансово министерство изпрати протест пред ресорния еврокомисар Пиер Московиси срещу мерките на гръцкото правителство. От Асоциацията на индустриалния капитал обаче предупредиха, че този подход няма да даде бързи резултати, и поискаха директни преговори с Атина за избягване на рисковете за българските фирми.

ЕС
данък върху сделките и транзакциите
Гърция
Кипър
България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева